İliç (Erzincan) Kuzeydoğusu karst jeomorfolojisi
Karst geomorphology of Northeast Ilic (Erzincan)
  1. Tez No: 710159
  2. Yazar: RÜMEYSA YUNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Karst jeomorfolojisi, Dolin, İliç, Erzincan, Jips, Karst geomorphology, Dolin, İliç, Erzincan, Gypsum
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Karstik araziler, karstlaşma süreçlerinin belirgin olarak gözlemlendiği alanlar olarak tanımlanabilir. Araştırma sahası Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde Erzincan İli, İliç İlçesi kuzeydoğusunda yer almaktadır. Hidrolojik olarak güneyden Fırat Nehri, batıdan Kuruçay, kuzeybatıdan Erhami Çayı, kuzeydoğu ve doğudan ise Büyük Dere (Atma Çayı ve Mayha Deresi) ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sahasının büyük kısmı Miyosen yaşlı karstik formasyondan oluşmaktadır. Araştırma sahası toplam alanı 194,56 km²'dir. Bu araştırmada sahanın karstlaşma süreçlerini ortaya koyarak alanın karstik evrimini açıklamak amaçlanmıştır. Ayrıca araştırma sahasında yer alan jeomorfolojik birimler tespit edilerek ve sınıflandırılmıştır. Araştırma sahasına ait topografik ve kartografik materyaller yeniden değerlendirilmiş, saha çalışmaları ve CBS yöntemleri kullanılmıştır. Sahaya ait morfometrik incelemeler yapılmıştır. Bu çalışmada nispeten yeni bir yöntem olan drone ile haritalama ve ölçüm teknikleri kullanılmıştır. Sahadan alınan kayaç örneklerinden analizler yaptırılmış ve analizler karstik ortam özelliklerine göre yorumlanmıştır. Karstik alan çalışmalarında sahada arazi ve doğal kaynakların kullanımı, karstik şekillerin tespit edilmesi, büyük arazilerde haritalama ve şekillerin fotoğraflanması gibi bazı faaliyetleri drone kullanımı ile daha kolay hale getirmek amaçlanmaktadır. Karstik alandaki problemli alanlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Karst lands can be defined as areas where karstification processes are clearly observed. The research area is located in the Upper Euphrates Section of the Eastern Anatolia Region, in the northeast of İliç District of Erzincan Province. Hydrologically, it is bounded by the Euphrates River from the south, Kuruçay from the west, Erhami Stream from the northwest, and Büyük Creek (Atma Stream and Mayha Stream) from the northeast and east. Most of the research area consists of Miocene aged karst formation. The total area of the research area is 194.56 km². In this research, it is aimed to explain the karstic evolution of the area by revealing the karstification processes of the area. In addition, geomorphological units in the research area were identified and classified. Topographic and cartographic materials of the research area were reevaluated, field studies and GIS methods were used. Morphometric studies of the field were made. In this study, mapping and measurement techniques with drone, which is a relatively new method, were used. Analyzes were made from the rock samples taken from the field and the analyzes were interpreted according to the karstic environment characteristics. In karstic field studies, it is aimed to make some activities such as the use of land and natural resources in the field, the detection of karst shapes, mapping in large areas and photographing shapes easier with the use of drones. Solution suggestions were presented for the problematic areas in the karstic area.