İşletmelerin yeniden işe alım politikası izlemelerinin çalışanların örgütsel adalet algıları üzerindeki etkisi: Havayolu taşımacılığı personeli üzerine bir analiz
The effect of bussinesses' rehiring policy on employee's perceptions of organizational justice: An analysis on air transport personnel
- Tez No: 710158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden İşe Alım Politikaları, Bumerang Çalışan, Örgütsel Adalet, Rehiring Policies, Boomerang Employee, Organizational Justice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tezin amacı, işletmelerin yeniden işe alım (Bumerang Çalışan) politikası izlemelerinin çalışanların örgütsel adalet algıları üzerinde etkisi olup olmadığı ile ilgili fikir edinmektir. Bu doğrultuda örneklem olan havayolu taşımacılığı personelinden anket aracılığıyla veri toplanmış ve bu veriler analiz programı aracılığı ile analiz edilmişlerdir. Anket formunda katılımcılara işletmelerinde eskiden o işletme çalışıp daha sonra tekrar işe alınıp biri olup olmadığı sorulmuş ve eğer varsa işletmenin kişiye davranış biçimi katılımcı üzerinden sorgulanmaya çalışılmıştır. Çalışma, konuyla ilgili literatür çalışmasıyla başlamaktadır. Daha sonra ise uygulama çalışmasıyla devam etmiş ve tartışma kısmında ise çalışmanın bulguları yorumlanmıştır. Nicel bir çalışma olan çalışmanın verilerinin güvenilirlik analizleri, normallik dağılım testleri, korelasyon analizleri ve regresyon analizleri Jamovi programı üzerinden yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ise işletmelerin bumerang çalışan politikaları izlemelerinin çalışanların örgütsel adalet algıları üzerinde olumlu etki oluşturduğu bulgusu ortaya çıkmıştır. Oluşan bu olumlu etki etkileşim adaleti boyutu için daha güçlü görülmüştür. Bu bulgu da bumerang çalışan politikası izleyen işletmelerin çalışanlarının kendilerini daha değerli ve yönetim süreçlerinin içinde hissettiği yönünde yorumlanabilir. Katılımcıların işletmelerinde mevcut halde bulunan bumerang çalışanlar ile ilgili cevaplarından ise işletmelerin yeniden işe aldıkları çalışanlarına aynı muameleyi gösterdikleri fakat ücret ve pozisyon açısından bir yükselme yapmadıkları sonucunda ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to get an idea about whether the rehiring (Boomerang Employee) policy of the organizations has an effect on the organizational justice perceptions of the employees. In this direction, data were collected from the sample airline transportation personnel through a questionnaire and these data were analyzed through the analysis program. In the questionnaire form, the participants were asked whether there was someone who worked in that company in the past and then they were hired again, and if there was, the behavior of the business to the person was tried to be questioned through the participant. The study begins with a literature study on the subject. Afterwards, it continued with the application study and in the discussion part, the findings of the study were interpreted. Reliability analysis, normality tests, correlation analyzes and regression analyzes of the data of the study were performed through the Jamovi program. As a result of the research, it was found that the boomerang employee policies of the organizations had a positive effect on the organizational justice perceptions of the employees. This positive effect was seen to be stronger for the interaction justice dimension. This finding can be interpreted that the employees of the organizations that follow the boomerang employee policy feel more valuable and included in the management processes. From the answers of the participants about the boomerang employees in their organizations, it was concluded that the enterprises showed the same treatment to their re-hired employees, but did not make an increase in terms of wages and positions.