Hastane çalışanlarının Covid-19'a yönelik risk algısı
Risk perceptions of hospital employees toward Covid-19
- Tez No: 710250
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Yönetimi, İşletme, Hospitals, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 risk algısı, hastane çalışanları, risk algısı, COVID-19 risk perceptions, hospital employees, risk perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalığa ilişkin risk algıları, risk yönetiminde önemli etkenlerden biridir. Çalışmanın amacı; COVID-19 salgını sürecinde hastane çalışanlarının COVID-19'a yönelik risk algısı düzeyinin ölçülmesi, kurumsal ve bireysel özelliklere göre farklılıkların belirlenmesidir. Çalışma, kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir araştırmadır. Veriler, ŞubatAğustos 2021 tarihleri arasında pandemi sürecinde Türkiye'deki hastanelerde çalışanlardan, araştırmacı tarafından oluşturulan web tabanlı anket yoluyla toplanmıştır. Evren, Türkiye'de bulunan hastanelerdeki tüm hastane çalışanları, örneklem ise“Amaca Yönelik Örnekleme”yöntemi ile seçilen 526 hastane çalışanıdır. Çalışmaya, gönüllü olan ve Mart 2020'den itibaren en az iki aydır hastanede görev yapan kişiler çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler SPSS 23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Demografik verileri analiz etmek için yüzde-frekans analizleri, veriler arasındaki ilişkileri ölçmek için Spearman Korelasyon Analizi, iki düzeye sahip veriler arasındaki karşılaştırmalarda istatistiki farkı ölçmek için Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla düzeye sahip veriler arasındaki karşılaştırmalarda istatistiki farkı ölçmek için Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; bireysel uygulamalarda erkeklerin ve temas süresi 4 saat ve üzeri olan hastane çalışanlarının, kurumsal uygulamalarda 18-34 yaş grubunun ve pandemi hastanesinde çalışmayanların, pandeminin seyri ve sonuçlarına yönelik aşı olan hastane çalışanları ve sağlık personeli olmayan katılımcıların, diğer hastane çalışanlarına göre daha yüksek risk algına sahip olduğu belirlenmiştir. Hastane çalışanlarında cinsiyet, yaş düzeyleri, eğitim düzeyleri, mesleki deneyim süresi, bireyin sağlık personeli ya da hastane personeli olması, hastanenin özel/kamu ve pandemi hastanesi olması, COVID-19 tanılı veya şüpheli hastaya temas durumu, aşı olma, tanı alma durumlarına göre risk algısının farklılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Risk perceptions of healthcare professionals regarding infectious disease is one of the important factors in risk management. The purpose of the study is to measure the level of risk perceptions of hospital employees towards COVID-19 during the COVID-19 outbreak and to determine the differences according to institutional and individual characteristics. The study includes a cross-sectional, descriptive and correlational research. The data have been collected through a web-based questionnaire created by the researcher from the hospital staff in Turkey during the pandemic period between February and August 2021. The universe is all hospital employees in hospitals in Turkey, and the sample is 526 hospital employees selected by the“Purpose-Oriented Sampling”method. Employees who volunteered and worked at the hospital for at least two months as of March 2020 were included in the study. The data have been analyzed with the SPSS 23.0 package program. Percent-frequency analyses to analyze demographic data, Spearman Correlation Analysis to measure relationships between data, Mann-Whitney U Test to measure statistical differences in comparisons between data with two levels, KruskalWallis Test to measure statistical differences in comparisons between data with more than two levels have been used. According to the analysis results; in individual practices, it has been determined that the risk perceptions of men and hospital employees with a contact time of 4 hours or more was higher than the other participants. In hospital practices, it has been determined that the risk perceptions of the 18-34 age group and those who do not work in the pandemic hospital are higher than the others. Risk according to genders, age levels, education levels, professional experience periods, whether the individual is a healthcare personnel or hospital employee, whether the hospital is a private/public or pandemic hospital, contact with a COVID-19 diagnosed or suspected patient, vaccination, diagnosis status in hospital staff differences in perceptions have also been examined.