İletim hatlarının klasik hvdc, vsc-hvdc,sırt-sırta hvdc incelenmesi
- Tez No: 710308
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUSAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: HVDC, Sırt-sırta hvdc, VSC-HVDC, Matlab, Etap, Scada, HVDC, Back-to-back hvdc, VSC-HVDC, Matlab, Etap, Scada
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve aynı zamanda Kıbrıs açısından önemli olan HVDC (Yüksek Gerilim Doğru Akım) olan sistemin nasıl elverişli olduğu ve ileri teknoloji ile kullanıldığında ekonomik ve çevre açısından önemli bir alana sahip olacağından bahsedilmiştir. AC bir sistemin ele alınarak daha sonra ayrım yapılması için klasik HVDC, VSC-HVDC, Sırt-Sırta HVDC olan çeşitleri ile ETAP ve MATLAB programları yardımları ile veri çıktısı ve simülasyonu olarak çalışma yapılmıştır. Bunların geliştirilebilirliği ve öneride bulunması amaçlanmıştır.4 baralı bir hat seçilerek HVDC yöntemleri iyi bir şekilde incelenmiştir. Gelecek açısından önemli bir yer tutmaktadır. Diğer Dünya ülkelerinin HVDC yöntemi çok iyi kullanması ve gelecek için önem arz ettiği için Türkiye'de HVDC kullanma açısından önemli bir konuma sahiptir. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi bu konu hakkında bir proje kapsamında planlamalar yapmaktadır. Sistemde Klasik HVDC metotda AC kaybın 0.45 ve DC kaybın 0.229 olduğu gözlemlendi. VSC ve Sırt-Sırta sisteminde ise kaçağın hesaplama ile 0.1 olduğu ortaya çıkmıştır. Sırt-Sırta sistemde ise DC ve AC akışın inverter ve doğrultucu (AC-DC) dönüştürücüler ile sisteme nasıl etkisi olduğunu görüldü. Aktif ile reaktif güçden filtre ile aktif gücü ortaya çıkarıldı. 3 sistemde ele alındığında VSC-HVDC sistemin daha elverişli olduğu ve gelecek açısından daha da önemlidir. Ayrıca simülasyon ortamında bozunmalara karşı filtreleme ile düzetildiği simülasyonda aktarılmıştır. SCADA sisteminde olduğu gibi kaçak akım, gerilim düşümü gibi önemli olayların uzaktan izlenebildiği simülasyonlar ile görülmüştür.
Özet (Çeviri)
You can use HVDC (High Voltage Direct Current) economically, and use it with advanced technology. HVDC, VSC-HVDC, Back-to-Back HVDC variants, with the help of ETAP and MATLAB programs, for data output and requirements. HVDC methods are well studied. It holds an important place for the future. The use of HVDC provides an important method in Turkey. World Energy Council Turkish National Committee. Observation In the classical HVDC method, AC loss was 0.45 and DC loss was 0.229. VSC and Back to Back turned out to be 0.1 by calculation. In the backto-back system, DC and AC current inverters and routers (AC-DC) converters have been shown how they affect the system. Active and reactive power filters enabled active power. 3 VSC-HVDC can be handled in the system, the system is more convenient and more necessary in the future condition. In addition, the filter was transferred as required. As with SCADA, you should be seen with conditions where important events such as leakage current and voltage drop can be monitored remotely