Ortodontik tedavi görmek isteyen hastaların ve ailelerinin ortodontik tedaviye bakış açıları, tedavi hakkında bilgi edinme yolları ve kapanış bozukluğu farkındalıklarının değerlendirilmesi
The perspectives of patients and parents who want to receive orthodontic treatment on orthodontic treatment, ways of getting information about treatment and assessment of malocclusion awareness
- Tez No: 710337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV AKSOY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, Bilgi edinme yolları, Kapanış bozuklukları, Farkındalık, Orthodontic Treatment, Ways of Getting Information, Malocclusion, Awareness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı; ortodontik tedavi görmek isteyen hastaların ve ailelerinin ortodontik tedaviye bakış açıları, tedavi hakkında bilgi edinme yolları ve kapanış bozukluğu farkındalıklarının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi görmek amacıyla başvuran 117 çocuk hasta, 101 yetişkin hasta ve 100 ebeveynden hazılarlanan veri toplama formlarını doldurmaları istenmiştir. Çalışmamızda kullanılan veri toplama formları, hastaların ve ebeveynlerinin ortodontik tedaviye bakış açılarını, beklentilerini, kapanış bozukluğu farkındalıklarını ve estetik algılarını değerlendiren sorulardan oluşmaktadır. Elde edilen bulgular IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre hastaların ortodontik tedavi görmek istemelerinin başlıca sebepleri estetik kaygılar ve dolayısıyla tedavi sonucundan beklentileri de dentofasiyal estetiğin düzeltilmesi şeklindedir. Çocuk hastalar, yetişkin hastalar ve ebeveynlerine göre daha fazla estetik kaygı taşımaktadırlar. Hastalar ve ebeveynler kapanış bozukluklarını olduğundan daha iyi algılamaktadırlar ve ortodontik tedavi konusunda yeterince bilgi sahibi değildirler. Bu sebeple hastaların ve ebeveynlerinin ortodontik tedavi konusunda bilgi düzeylerinin artırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the perspectives of patients and parents who want to receive orthodontic treatment on orthodontic treatment, ways of getting information about treatment and assessment of malocclusion awareness. In our study, 117 child patient, 101 adult patients and 100 parents that were applied for orthodontic treatment to Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics, were asked to respond the data collection forms. The data collection forms used in our study consist of questions that assess patients' and parents' orthodontic treatment perspective, expectations, malocclusion awareness and aesthetic perceptions. Findings were evaluated using the IBM SPSS Statistics 22 program. According to our results, the main reasons for patients seeking orthodontic treatment are aesthetic concerns and therefore the expectation of treatment is the correction of dentofacial aesthetics. Child patient have more aesthetic concerns than adult patients and parents. Patients and their parents perceive malocclusion better than the existing situation and they do not have enough information about orthodontic treatment. Therefore, the level of knowledge of patients and their parents about orthodontic treatment should be increased.