Tevfik Akdağ hayatı, sanatı ve eserleri
Tevfik Akdag life, art and works
  1. Tez No: 710352
  2. Yazar: DUYGU BANGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tevfik Akdağ, İkinci Yeni, Toplumcu Gerçekçi Şiir, Şiir, Tevfik Akdağ, İkinci Yeni Poem, Toplumcu Gerçekçi Poetry, Poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Tevfik Fikret Akdağ (1932-1993), İkinci Yeni şairleriyle aynı dönemde yaşamış ve II. Yeni'nin anlatım olanaklarından yararlanmış bir şairdir. Bu anlayışla ele aldığı şiirlerinin yanısıra toplumcu bir anlayışla kaleme aldığı şiirleri de vardır. Bu bakımdan Tevfik Akdağ, İkinci Yeni şiiriyle toplumcu şiir arasında bir köprü gibidir. Bu çalışmada Tevfik Akdağ'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm“Tevfik Akdağ'ın Hayatı”, İkinci Bölüm“Tevfik Akdağ'ın Sanatı ve Eserleri”dir. Birinci bölümde Tevfik Akdağ'ın biyografisine yer verilmiştir. İkinci Bölümde, Akdağ'ın şiir anlayışı, şiire yönelişi, şiirinin geçirdiği evrelerle birlikte incelenip şiirinin; muhteva ve yapısı, dil ve üslubu, kelime varlığı, cümle, kullanılan söz sanatları ve konuşma diline ait unsurlar ele alınmıştır. Ayrıca Akdağ'ın şiir dışındaki eserleri de incelenmiştir. Sonuç bölümünde incelemenin genel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada yararlanılan kaynaklar Kaynakça bölümünde verilmiştir. Akdağ'ın yayımlanmayan şiirleri Ek 1- Belgeler kısmında verilmiş olup Ek 2- Fotoğraflar bölümünde Tevfik Akdağ'ın ailesinden edinilen kişisel fotoğraflar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Tevfik Fikret Akdağ (1932–1993) is a poet who lived in the same period with the İkinci Yeni poets and benefited from the expression possibilities of the İkinci Yeni. In addition to his poems that he handled with this understanding, he also wrote poems with a socialist understanding. In this respect, Tevfik Akdağ is like a bridge between the İkinci Yeni poetry and socialist poetry. In this study, an examination was made on the life, art and works of Tevfik Akdağ. The study consists of two parts. The first part is“Tevfik Akdağ's Life”, the second part is“Tevfik Akdağ's Art and Works”. In the first part, Tevfik Akdağ's biography is given. In the second part, Akdag's understanding of poetry, his tendency to poetry, and the phases of his poetry are examined and his poetry; its content and structure, language and style, vocabulary, sentences, used rhetoric and elements of spoken language are discussed. In addition, Akdağ's works other than poetry were also examined. In the conclusion part, the general evaluation of the study was made. The sources used in the study are given in the Bibliography section. Akdag's unpublished poems are given in Appendix 1- Documents, and in Appendix 2- Photos section, personal photographs taken from Tevfik Akdag's family are included.