Ahmed Halid Tevfik'in Misle İkarus adlı romanının teknik ve tematik açıdan incelemesi
An examination of Ahmad Khaled Tawfik's novel like Icarus from technical and thematic perspectives
  1. Tez No: 1013798
  2. Yazar: MUHAMMED LÜTFİ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arabian literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada modern Arap edebiyatçılarından, Ahmed Halid Tevfik'in, bilim-kurgu & distopik roman türündeki“Misle İkarus”(İkarus Gibi) adlı eserinin teknik ve tematik açılardan incelemesi yapılmıştır. Çalışma giriş bölümü hariç olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Girişte, araştırmanın konusu, sorucu, amacı ve önemine dair açıklamalar yapılmış, çalışma boyunca yararlanılan kaynakların üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Ahmed Halid Tevfik'in hayatı, eserleri ve romancılığıyla alakalı bilgiler verilmiştir. Yine bu bölüm içerisinde Arap edebiyatında roman türünün ve korku edebiyatının gelişimi de ayrı başlıklar içerisinde ele alınmıştır. İkinci bölümde eserin teknik olarak incelemesi yapılmıştır. Bölüm, romanın tanıtımı ve özeti ile başlamış, daha sonra şahıs kadrosu, mekân, zaman, olay örgüsü, bakış açısı ve anlatıcı, dil ve üslup, anlatım teknikleri gibi başlıklar altında eserin teknik incelemesi yapılmıştır. Bu bölümde romanın kurgusu hakkında bilgi verilmiş olup, karakterlerin özellikleri kendi başlıkları altında teker teker ele alınmıştır. Eserin yazımında kullanılan anlatım teknikleri tespit edilerek başlıklandırılmış ve örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde romanın tematik çözümlemesi yapılarak eserin distopya ve korku yapısı ele alınmıştır. Yine bu bölüm içerisinde düşünce özgürlüğünün kısıtlanması, ayrımcılık, fert ve toplum çatışması, mantık ve inanç ilişkisi, gelecek korkusu ve bilginin romanda ele alınış şekli eser içerisinden alıntılar yapılarak incelenmiştir. Tematik çözümleme romanda kullanılan zıt unsurların karşılaştırmalarıyla pekiştirilmiş, bu sayede konunun daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the science fiction and dystopian novel“Like Icarus”by Ahmed Khalid Tawfiq, a modern Arab literary figure, from both technical and thematic perspectives. The study consists of three sections, excluding the introduction. The introduction explains the subject, question, purpose, and significance of the research, and highlights the sources used throughout the study. The first section provides information about Ahmed Khalid Tawfiq's life, works, and his novelism. This section also addresses the development of the novel genre and horror literature in Arabic literature under separate headings. The second section provides a technical analysis of the work. It begins with an introduction and summary of the novel, followed by a technical analysis of the work under headings such as characters, setting, time, plot, point of view and narrator, language and style, and narrative techniques. This section provides information about the novel's structure, and the personalities of the characters are discussed individually under their own headings. The narrative techniques used in the writing are identified, categorized, and elucidated with examples. The third section provides a thematic analysis of the novel, examining its dystopian and horror elements. This section also examines the restriction of freedom of thought, discrimination, the conflict between the individual and society, the relationship between logic and belief, the fear of the future, and the way knowledge is handled in the novel, using excerpts from the work. The thematic analysis is reinforced by comparisons of the contrasting elements used in the novel, aiming to facilitate a better understanding of the subject.