1960-1980 arası Türk romanında kadın
Women in Turkish novel between 1960-1980
- Tez No: 710402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FETİH YANARDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, edebiyat, roman, 1960-1980 dönemi, Woman, literature, novel, 1960-1980 period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Edebiyat topluma tutulan bir ayna ise bu aynada rolü en çok değişen kadınlardır. Tanzimat döneminden itibaren değişimin, modernleşmenin sembolü olarak kurgulanan kadının 1960-1980 arası eserlerde nasıl şekillendiğine odaklanan bu tezde kadının toplumda kendine yer edinmek için hangi yollara başvurduğu, kim ve ne ile mücadele ettiği irdelenmiştir. Çalışma, 1960-1980 yıllarında edebiyatçıların kadın olgusuna nasıl baktıkları ve bunu romanlarda hangi açıdan ele aldıkları sorusuna cevap aramaktadır. Özne olma yolundaki kadın karakterlerin,“genç kız, anne, eş”rolleri içinde yaşadıkları değişim ve gelişim, ruhsal ve sosyolojik açıdan incelenmiştir. Çalışmada geçmişten 1960- 1980 dönemine kadar edebiyatımızda kadın konusuna değinilmiş, seçilen on altı romanda kadın karakterler çok katmanlı olarak irdelenmiştir. Tezin ilk bölümünde geçmişten günümüze edebiyatımızda kadın konusuna değinilmiş, ikinci bölümde 1960-1980 arası dönemde kadın konusu, üçüncü bölümde ise seçilen on altı romanda kadın karakterler çok katmanlı olarak irdelenmiştir. Ailede, evlilikte, çalışma hayatında ve ataerkil toplumda kadın olmanın zorluğunu yaşayan kadın karakterlerin özgürleşebilmek için hangi süreçlerden geçtiği, başarılı olup olamadıkları, yaşadıkları bunalım, çatışma ve yabancılaşma tezin ana eksenini oluşturmaktadır. 1960-1980 arası kadın tarihinin kadınlar tarafından yeniden inşa edilme süreci olduğundan bu dönem tercih edilmiştir. Seçilen romanlarda sadece kadın yazarlara odaklanılmamış, erkek yazarların gözünden kadına bakış da incelemeyi genele yaymak adına tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature is a mirror directed to the society, and women are those whose role has changed most in this 'mirror'. This thesis focuses on how the figure of woman, who was conceived as the indicator of change and modernization as of Tanzimat Reform Era, shaped in the works between 1960 and 1980. It studies in what ways women tried to gain a seat in the society and with what and whom they struggled. The question this thesis tries to answer is how litterateurs saw the women and how they handled them in their novels between 1960 and 1980. The change and development which female characters experienced throughout their roles as“young lady, mother, wife”have been examined psychologically and sociologically. The study focuses on the women in our literatüre between 1960 and 1980 and probes women characters in chosen 16 novels in a multilayered way. The main frame of the thesis is the processes that women went through in order to become free in a patriarchial society where women had lots of difficulties related to family, marriage and business life, the depressions, conflicts and alienation that they faced. The reason why the 1960-1980 period was chosen is that this period is when the history of women was reshaped by women. Not only were female characters focused on the chosen novels, but also the perceptions of male authors about the women were examined.