Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu 555 numarada kayıtlı mecmuanın Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
  1. Tez No: 710422
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN BELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, MESTAP, Mecmua, Ârif, Classical Turkish Literature, MESTAP, Journal, Ârif
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
Mecmua, farklı nazım şekilleri ve türlerinin yer aldığı ve farklı kişilerce derlenen dergi niteliğindeki eserlerdir. Tertip edilmiş, toplanmış kitap, dergi, risale anlamlarına gelen kelime Arapça“cem”kökünden gelmektedir. Şairlerin dîvânlarında yer vermediği şiirlerin ortaya çıkarılması açısından mecmualar önemli bir yer teşkil eder. Mecmualar yazıldığı dönemin edebî ortamını yansıtmakla beraber o dönemin ekonomik, siyasi ve sosyolojik yapısını da yansıtabilir. Bu çalışmanın konusunu Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu 555 numarada kayıtlı olan“Mecmua-i Eş'ar”adlı bir mecmua oluşturmaktadır. Gerek kütüphane kaydında gerekse mecmuada yer alan bazı gazellerin başlıklarından bu mecmuanın derleyeninin Ârif adında bir şair olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde mecmualar hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde mecmuanın içeriği hakkında bilgi verilmiş ve bu içerik tablolara aktarılmıştır. İkinci bölümde Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi'ne (MESTAP) göre mecmuanın tasnifi yapılmıştır. Üçüncü bölüm transkripsiyonlu metinden oluşmaktadır. Sonuç bölümü ise elde edilen tespitlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mecmua is a journal containing different verse forms and genres and compiled by different people. The word, which means organized, collected book, journal, treatise, comes from the Arabic root“cem”. Journals constitute an important place in terms of revealing the poems that poets do not include in their divans. While journals reflect the literary environment of the period in which they were written, they can also reflect the economic, political and sociological structure of that period. The subject of this study is a journal called“Mecmua-i Eş'ar”, which is registered at the National Library Ali Emiri Collection number 555. It has been determined from the titles of some ghazals both in the library record and in the magazine that the compiler of this magazine was a poet named Ârif. In the introduction part of the study, general information about journals is given. In the first part, information about the content of the journal is given and this content is transferred to the tables. In the second part, the classification of the magazine was made according to the Systematic Classification of Poetry Magazines (MESTAP). The third part consists of the transcripted text. The conclusion part consists of the findings obtained.