Dünyada ve Türkiye'de varlık fonu uygulamaları
Wealth fund applications in the world and in Turkey
- Tez No: 710421
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, GSR Skor Tablosu, Sovereign Wealth Fund, Turkiye Wealth Fund, Turkiye Wealth Fund Management Company, GSR Scoreboard
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ülkeler ekonomik büyüme ve kalkınma sürecinin istikrarlı bir şekilde sürdürülebilirliği için çeşitli iktisadi hedefler belirlemektedir. Uzun zamandır finansal sistem içerisinde varlıklarını sürdüren ulusal varlık fonlarının, son yıllarda yaşanan finansal gelişmelerle beraber ülkelerin ekonomik ve toplumsal hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol üstlendikleri görülmektedir. Ulusal kaynakların daha etkin kullanılması bakımından birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlık fonu oluşturmayı seçmektedir. Dünyada sayıları giderek artış gösteren ulusal varlık fonlarının ardından 2016 yılında Türkiye Varlık Fonu kurulmuştur. Dünyadaki örneklerine bakıldığında varlık fonlarının büyük bir çoğunluğunun emtiaya dayalı birikim fazlasına sahip olduğu ve stratejik öneme sahip yatırımlara yönelerek bu birikimin değerlendirildiği gözlenmektedir. Türkiye Varlık Fonu, kuruluş yapısı ve işlevselliği yönüyle diğer ulusal varlık fonlarından farklılık göstermektedir. Ekonominin çeşitlendirilmesinin bir alternatifi olarak Türkiye Varlık Fonu, kurulduğu günden bu yana farklı birçok tartışmalara konu olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye Varlık Fonu'nun eleştirilen yönleri ele alınmış ve bu eleştirilere yönelik fonun eksikliklerine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Ulusal varlık fonlarındaki egemen yatırımcıların Yönetişim, Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılık konularındaki yaklaşımların bir analiz aracı haline gelen“GSR Skor Tablosu”üzerinden Türkiye Varlık Fonu'nun başarılı fonlar arasında yer alabilmesi için ön plana çıkan konular ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Countries set various economic targets for the stable sustainability of the economic growth and development process. It is seen that the sovereign wealth funds, which have existed in the financial system for a long time, have assumed an important role in the realization of the economic and social goals of the countries, together with the financial developments experienced in recent years. In order to use national resources more effectively, many developed and developing countries choose to create wealth funds. Turkey Wealth Fund was established in 2016, following the increasing number of sovereign wealth funds in the world. When we look at the examples in the world, it is observed that the majority of wealth funds have surplus savings based on commodities and this accumulation is evaluated by turning to investments of strategic importance. Turkey Wealth Fund differs from other sovereign wealth funds in terms of its organizational structure and functionality. As an alternative to diversifying the economy, the Turkey Wealth Fund has been the subject of many different discussions since its establishment. In this study, the criticized aspects of the Turkey Wealth Fund have been discussed and it has been tried to draw attention to the shortcomings of the fund for these criticisms. Through the“GSR Scoreboard”, which has become an analysis tool of the approaches of sovereign investors in sovereign wealth funds on Governance, Sustainability and Resilience, the issues that stand out in order for the Turket Wealth Fund to be among the successful funds are discussed.