Hastane çalışanlarının çalışma şartlarının tükenmişlik düzeyi ve kas ve iskelet sistemi açısından ergonomik yöntemlerle incelenmesi
Investigation of the working conditions of hospital employees in the consideration level and the muscle and skeleton system in ergonomic methods
- Tez No: 710426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Ergonomi, Hastane ve Sağlık çalışanları, Kas iskelet sistemi hastalıkları, Tükenmişlik düzeyleri, Occupational Health and Safety, Ergonomics, Hospital and Healthcare workers, Musculoskeletal system diseases, Burnout levels
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasının amacı İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı özel bir hastanede sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını ergonomik olarak inceleyip, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını ve tükenmişlik düzeyini analiz etmektir. Doktor, hemşire, veri giriş personeli ATT, Paramedik, tekniker, temizlik görevlisi ve vale gibi hastane çalışanlarının çalışma duruş pozisyonlarını ergonomik yöntemlerle değerlendirerek kas iskelet sistemi hastalıkları ve tükenmişlik düzeylerini ortaya koymak ve çözüm önerilerinde bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında İstanbul'da bulunan özel bir hastanede 500 sağlık çalışanına“Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Ölçeği”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ve“Genel Tanıtıcı Demografik Sorular”uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 25 versiyonu kullanılmıştır. Analizlerde Mann-whitney U testi, Kruskal-Wallis testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlara göre; 500 sağlık personeline yapılan ankette“367”kişinin anketi geçerli“133”kişinin anketi belirli sebeplerle geçersiz sayılmıştır. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarında orta düzeyde tükenmişlik saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyi ile kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde bulgular; boyun, sırt, bel, kalça, üst ve alt ekstremite bölgeleri ile duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuçlara göre kas iskelet sistemi rahatsızlıkları çalışanların tükenmişliği üzerinde etkili olabilmektedir. Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arttıkça, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma da artmaktadır. Duygusal tükenmeyi ve duyarsızlaşmayı en fazla artıran boyun rahatsızlığı iken, en az etkileyen ise“alt ekstremite”rahatsızlığı olduğu bulunmuştur. Tükenmişlik düzeyleri ile kas iskelet sistemi arasında anlamlı pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is the ergonomic Investigation of the working conditions of healthcare workers in a private hospital in Üsküdar district of Istanbul, and the analysis of musculoskeletal disorders and burnout. Muscular system by evaluating the working posture positions of hospital employees such as doctors, nurses, data entry personnel ATT, paramedics, technicians, cleaning staff and valet with ergonomic methods. Within the scope of the study,“ Cornell Musculoskeletal Disorder Scale ”,“Maslach Burnout Inventory ”and“General Introductory Demographic Questions”are applied to 500 healthcare workers in a private hospital in Istanbul. SPSS version 25 is used for statistical analysis of the data. In the analysis, Mann-whitney U test, Kruskal-Wallis test techniques are used. According to the results obtained from the data, the questionnaire of“367”people is valid and the questionnaire of“133”is invalid for certain reasons. Moderate burnout is found among the healthcare professionals participating in the study. When the relationship between burnout level of healthcare professionals and musculoskeletal disorders is evaluated; a moderately significant positive relationship is found between the neck, back, waist, hip, upper and lower extremity regions and emotional burnout and depersonalization. According to the results, musculoskeletal disorders can have an effect on burnout of employees. As the musculoskeletal disorders increase, emotional exhaustion and depersonalization also increase. It is found that the neck disorder increases emotional exhaustion and depersonalization the most. The least affected is the“lower extremity”disorder. A significant positive correlation is found between burnout levels and musculoskeletal system.