Sanatsal bir kavramlaştırma olarak büyülü gerçeklik
Magical reality as an artistic conceptualization
  1. Tez No: 710427
  2. Yazar: BEHİYE ARAT
  3. Danışmanlar: PROF. CEBRAİL ÖTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: betonlaşma, Büyülü Gerçeklik, Büyülü Varoluş, doğa, Post-modernizm, Resim, concreting, Magical Existence, Magical Reality, nature, Picture, Post-Modernizm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Büyü ve gerçek ilişkisi insanlığın en eski konularından biridir. İnsanlığın ilkel dönemden itibaren doğanın büyülü varoluşuna duyduğu merak ve gizemlerinin çözümlenmesine yönelik yapılanlar, aynı zamanda sanatın da tarihini oluşturmuştur. İlkel dönemden itibaren gelişen doğaya egemen olma düşüncesi, doğaya karşı algısının değişmesine yol açarken aynı zamanda farklı bakış açılarını da ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma, özellikle çağdaş sanat içinde yeni bir kavramlaştırma olarak ortaya çıkan ―Büyülü Gerçeklik‖ konusunu odağa almaktadır. Konu, sanat tarihinde ve farklı disiplinlerde ortaya çıkan ―Büyülü Gerçeklik‖ ile de desteklenmiştir. Genellikle büyülü gerçekliğin büyülü dünyası günlük hayatın bir parçası haline gelir ve gerçek dünya ile birleştirilerek farklı anlatım tarzlarının kapıları aralanır. Böylece büyülü gerçeklik, farklı ülkelerde farklı sanatçılar tarafından ele alınarak günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarabilmiştir. Çoğunlukla büyülü gerçekliği ele alan sanatçılar, yaşadıkları toplumdaki gerçekliğin arkasındaki gizemi bazen toplumsal bazen kişisel deneyimlerinden bazen de mitler ve efsaneler kullanarak kendi gerçekliklerinin resimlerine aktarılması ve aynı zamanda büyülü gerçekliğin değişimi, görsel sanata yansıması ele alınmıştır. Yapılan üretimler ile desteklenen konu, kişisel deneyimler, bakış, biçim ve anlam açısından farklı bir boyuta taşınmaya çalışılmıştır. Çalışmalarımın temel problemini oluşturan yaşadığım şehrin (Eskişehir) hızla betonlaşması ve yeşilini giderek kaybedilmesine duyduğum tepkisel bir tavırla doğanın konumunun sorgulanmasına yöneliktir. Bu tepkisel tavrın biçimsel ve kavramsal çerçevesinde büyülü gerçeklik ilişkileri sorgulanmıştır. İtici olan ‗'beton'' ve büyülü olan ‗'doğa'' ilişkileri, durum, karşıt ya da çelişkileri yan yana getirilerek yeni bir görsel anlatım diline ulaşmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between magic and truth is one of humanity's oldest issues. The activities aimed at solving the curiosity and mysteries of humanity towards the magical existence of nature since the primitive period also constituted the history of art. The idea of dominating nature, which has developed since the primitive period, has led to a change in its perception towards nature, while at the same time it has revealed different perspectives. This research focuses on the issue of“Magical Reality”, which has emerged as a new conceptualization in contemporary art. The subject also supported by the“Magical Reality”that emerging in art history of art and in different disciplines. General, the magical world of magical realism becomes a part of daily life and by combining it with the real world, the doors of different expression styles are opened. Thus, magical reality has managed to survive until today by being handled by different artists in different countries. Artists who mostly deal with magical reality, the mystery behind the reality in the society they live in, sometimes their social, sometimes personal experiences, sometimes using myths and legends to transfer their own realities to their paintings, and at the sometimes, the change of magical reality and its reflections on visual art are discussed. The subject, supported by the productions, has been tried to be moved to a different dimension in terms of personal experiences, perspectives, form and meaning. The main problem of my work is to question to position of nature with a reactionary attitude towards the rapid concretization of the city (Eskişehir) I live in and its gradual loss of green. The magical reality relations questioned in the formal and conceptual framework of this reactive attitude. It is aimed to reach a new language of visual expression by bringing the repulsive ‗'concrete'' and the magical ''nature'relations, situation, opposition or contradictions side by side.