Sürekli işçilerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilinç düzeyleri ve tasarıları: Bayburt Üniversitesi özelinde bir saha araştırması
Occupational health and safety awareness levels and drafts of permanent worker: a field research specific to Bayburt University
- Tez No: 710444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHRİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Sürekli İşçi, Bayburt Üniversitesi, Mevzuat, Bilinç Düzeyi, Occupational Health and Safety, Permanent Worker, Bayburt University, Legislation, Awareness Level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sağlık, güvenlik, iş kavramları üçgeninin dışında hukuk, sosyoloji, psikoloji ve etikle yakın markajda bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği, bu tez çalışması içerisinde fenomonolojik olarak çalışan, hukuk ve bilinç kavramları özelinde sınırlandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sürekli işçi kategorisindeki çalışanların, İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki yasal uygulamalar, mevzuat ve inisiyatifler hakkındaki bilinç düzeylerinin yanı sıra öznel değerlendirmeleriyle sürece katkı sağlayacakları tasarılarının ölçümlenmesidir. Bu sayede, literatürde pek çok kez ölçümlenen iş bilinci, yasal düzey ve bireysel tasarılar düzleminde irdelenmiştir. Amaç kapsamındaki problem ve alt problemlere yönelik olarak hazırlanan anket, çalışma sahası olarak seçilen Bayburt Üniversitesi'nde çalışan 148 sürekli işçinin katılımıyla uygulanmış ve bulgular üzerinden bir süreç okuması gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, sürekli işçiler İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatını iyi bilmekle birlikte, bu mevzuatın tamamlayıcı katkılara ihtiyaç duyduğunu düşünmektedirler. Süreci çok yönlü bir karmaşık olarak hayal eden sürekli işçiler, çalışana düşen rolün ve sorumluluk bilincinin yalnızca yasalarla elde edilemeyeceği görüşündedirler ancak yasaların katkısının çalışan ve işveren bilincini daha iyi bir performans noktasına taşıyacağına inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety, which is close to law, sociology, psychology, and ethics outside the triangle of health, safety, and business concepts, is restricted to the concepts of law and consciousness, which works phenomenologically in this thesis. The purpose of this study is to measure the awareness of the permanent workers about the legal practices, legislation, and initiatives in the field of Occupational Health and Safety, as well as their subjective evaluations, to measure the drafts that will contribute to the process. In this way, business awareness, which has been measured many times in the literature, was examined at the legal level and individual designs. The questionnaire, which was prepared for the problems and sub-problems within the scope of the purpose, was applied with the participation of 148 permanent workers working at Bayburt University selected as the study area and a process reading was carried out on the findings. According to the research findings, although permanent workers know the Occupational Health and Safety legislation well, they think that this legislation needs complementary contributions. Permanent workers who imagine the process as a multifaceted complex are of the opinion that the role and responsibility awareness of the employee cannot be achieved only by laws, but they believe that the contribution of the laws will bring the awareness of the employee and the employer to a better performance point.