Deneysel olarak otolog yağ grefti uygulamalarında, resveratrol ve trombositten zengin plazmanın yağ grefti sağkalımı üzerine etkilerinin kıyaslanması
Comparison of the effects of resveratrol and platelet-rich plasma (PRP) on the autologous fat graft survival: An experimental study
  1. Tez No: 710515
  2. Yazar: HATİCE AYLİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERÇİN CAŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yağ grefti, Resveratrol, Trombositten zengin plazma (TZP), Fat graft, Resveratrol, Platelet-rich plasma (PRP)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Hem rekonstrüktif hem estetik amaçlı olarak 100 yılı aşan bir geçmişe sahip yağ grefti uygulamaları Plastik Cerrahinin en popüler uygulamalarındandır. Otolog ve güvenilir olması nedeniyle hacim restorasyonunda kolaylıkla uygulanabilir. Buna karşın yaşayabilirlik seviyesi bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar greft sağkalımını artırmayı hedeflemiştir. Resveratrol antiinflamatuar, antioksidan ve anjiogenez üzerine etkileri olan bir fitoaleksindir. Bu özellikleri nedeniyle yağ grefti yaşayabilirliğine etkilerinin araştırılması ve trombositten zengin plazma uygulaması ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 50 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan her grupta 8 adet olmak üzere toplamda 6 grup halinde kullanıldı. Kalan 2 adet sıçan trombositten zengin plazma elde etmek için donör olarak kullanıldı. Tüm gruplarda inguinal yağ dokusu alınarak paraskapular bölgeye yerleştirildi. Grup 1a ve 2a'da yağ greftine serum fizyolojik (SF), grup 1b ve 2b'ye subkutan trombositten zengin plazma (TZP), grup 1c ve 2c'ye intraperitoneal resveratrol (RSV) uygulandı. Grup 1a, 1b, 1c; 9 gün sonra sakrifiye edildi ve elde edilen yağlar erken dönem bulgular için histolojik yöntemlerle değerlendirildi. Grup 2a, 2b, 2c; 56 gün sonra sakrifiye edildi ve yağ greftleri eksize edildi. Sağkalımı değerlendirmek üzere histolojik yöntemlerle boyandı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonucunda eksize edilen yağ grefti makroskopik ve mikroskobik olarak incelendi. Kısa dönem grup 1b ve grup 1c'de, grup 1a'dan daha az dejenerasyon bulguları, makroskobik olarak belirgin damarlanma görüldü. Uzun dönem grupları arasında ağırlık farkı kıyaslandığında en belirgin azalma grup 2a'da, en az azalma ise grup 2b'de olup, gruplar arası fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p0,0.5). Sonuç: Sonuç olarak resveratrol uygulamasının yağ grefti yaşayabilirliği üzerinde kontrol grubuna kıyasla olumlu etkisi olduğu görüldü. Bununla birlikte trombositten zengin plazma uygulamasına üstünlüğü gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
Aim: Fat graft applications, which have history over 100 years, are among the most popular applications of Plastic Surgery for both reconstructive and aesthetic purposes. It can be easily performed for volume restoration cause of it is autologous and reliable. However, the level of viability is unknown. Studies have aimed to increase graft survival. Resveratrol that has effects on angiogenesis, anti-inflammatory, antioxidant, is phytoalexin. Due to these properties, it was aimed to investigate the effects on fat graft viability and to compare it with platelet-rich plasma application. Materials and Methods: For this purpose, 50 Sprague-Dawley rats were used in 6 groups, 8 in each group. The rest of rats (2) were used to obtain platelet-rich plasma as a donor. The inguinal fat pad was excised and placed in the parascapular region. In groups 1a and 2a, saline solution (SF) was applied to the fat graft. In groups 1b and 2b, subcutaneous platelet-rich plasma (PRP) was applied. In groups 1c and 2c, intraperitoneal resveratrol (RSV) was applied. Groups 1a, 1b, 1c were sacrificed after 9 days and the fat grafts were evaluated by histological methods for early signs. Groups 2a, 2b, 2c were sacrificed after 56 days and the fat grafts were excised. It was stained by histological methods to evaluate survival. The results were evaluated statistically. Results: At the end of the study, the excised fat graft was examined macroscopically and microscopically. In short-term group 1b and group 1c, less degeneration findings and macroscopically significant vascularization were observed than group 1a. When the weight difference between the long-term groups was compared, the most significant decrease was in group 2a and the least decrease was in group 2b, and the difference between the groups was found to be statistically significant (p0.0.5). Conclusion: As a result, it was seen that resveratrol application had a positive effect on fat graft viability compared to the control group. However, its superiority over platelet-rich plasma application could not be demonstrated.