Santral seröz koryoretinopati tanılı hastalarda oksidatif stres ve HDL fonksiyonalitesi
  1. Tez No: 710533
  2. Yazar: ESRA ERÇİN AKIDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Seröz Koryoretinopati, Oksidatif Stres, PON-1, ox-LDL, TAS, TOS, HDL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, toplumda prevalansı artan Santral Seröz Koryoretinopati (SSKR) hastalığı ile oksidatif stres arasındaki olası ilişkiyi araştırmaktır. Ayrıca günümüzde birçok kronik hastalık ile ilişkilendirilen Yüksek Dansiteli Lipoprotein Kolesterol (HDL-K) fonksiyonunda önemli bir yer tutan serum Paraoksonaz-1( PON-1) enzim aktivitesinin SSKR ile olası ilişkisini göstermektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmaya yeni tanı akut SSKR'li 33 yetişkin hasta ve kontrol grubu olarak SSKR hastalığı bulunmayan 34 yetişkin hasta dâhil edildi. Hastaların serum örneklerinden ELİSA ve spektrofotometrik yöntemler kullanılarak, Total Antioksidan Kapasite (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), PON-1 ve Okside Düşük Dansiteli Lipoprotein (ox-LDL) ölçümleri yapıldı. Ayrıca tüm hastaların rutin lipid parametreleri laboratuvar kayıt sisteminden alındı. Oksidatif Stres İndeksi (OSI) hesaplama yöntemi ile belirlendi. BULGULAR: SSKR hasta grubunda antioksidan PON-1 enzim aktivitesi istatistiksel olarak kontrol grubundan anlamlı düzeyde düşüktü.(P=0,0219). Ayrıca SSKR hastalarında serum TOS düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti (P=0,0021). Tersine SSKR hastalarında TAS seviyesi kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşüktü (P=0,0004). Böylece hesaplanan OSI düzeyi SSKR hastalarında daha yüksekti (p=0,0024). Üstelik SSKR hastalarında ox-LDL seviyesi anlamlı daha düşük bulundu (p=0,019). Oysa serum Trigliserid (TG) ve Total kolesterol (TC) seviyesi SSKR hastalarında istatistiksel olarak daha yüksekti. SONUÇ: İlk kez yapılmış olan bu çalışma öncül sonuçlara sahiptir. SSKR hastalarında azalan antioksidan PON-1 enzim aktivitesi ve TAS seviyesi SSKR hastalığında antioksidan kapasitenin azalmasına ve tersine oksidatif stresteki artışa dikkat çekmektedir. Bu çalışma bulguları gelecekte yapılacak geniş araştırmalara tanı ve tedavi stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to investigate the possible relationship between oxidative stress and Central Serous Chorioretinopathy (CSCR), which is increasingly common in the population. It is also to determine the level of serum paraoxonase enzyme activity in CSCR disease. So PON1 activity has an important in the function of High Density Lipoprotein Cholesterol (HDL-C), which is associated with many chronic diseases today. MATERIAL and METHODS: In this study 33 adult patients newly diagnosed with acute CSCR and 34 adult patients without CSCR disease were included as the control group. Total Antioxidant Capacity (TAS), Total Oxidant Level (TOS), PON-1 and oxidized-low-density lipoprotein (ox-LDL) tests were studied using ELISA and spectrophotometric methods from the serum samples. Routine lipid parameters of all participate were obtained from the laboratory recording system. The Oxidative Stress Index (OSI) was determined by the calculation method. RESULTS: Antioxidant PON-1 enzyme activity was statistically significantly lower in the CSCR patient group than in the control group (P= 0.0219). Serum TOS level was significantly higher in CSCR patients compared to the control group (P=0.0021). On the contrary, TAS level was significantly lower in CSCR patients than the control group (P=0.0004). Serum OSI level was higher in CSCR patients (p=0.0024). The ox-LDL level was found significantly lower in CSCR patients (p=0.019). However, serum Triglyceride (TG) and Total cholesterol (TC) levels were statistically higher in CSCR patients CONCLUSION: Based on the results of this preliminary study, we note that the antioxidant PON-1 enzyme activity and TAS level are decreased in patients with CSCR. As a result, patients with CSCR may have a decrease in antioxidant capacity and, conversely, may an increase in oxidative stress. According to the findings of this preliminary study, it may be possible to develop oxidative stress-based diagnostic and treatment strategies for CSCR with future research.