Üniversite öğrencilerinde d tipi kişilik vealgılanan sosyal destek ile intiharolasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 710544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: D tipi kişilik, Algılanan sosyal destek, Üniversite öğrencileri, İntihar olasılığ, Type D personality, Perceived social support, University students, Suicide probability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Giriş: Üniversiteler, toplumların bilim yuvalarıdır. Üniversitelerin gelişiminde öğrenciler önemli bir role sahiptir. Üniversite yaşamına geçiş, öğrencilerin bir nevi farklı bir sosyal ortam ve eğitim sürecinin başlangıcıdır. Üniversite yaşamına geçişlerde öğrenciler bazı problemlerle karşılaşabilmektedir. Bu problemler arasında, sosyal desteğin azalması ve intihar durumu gibi kavramlar sayılabilmektedir. Amaç: Sunulan çalışmada, üniversite öğrencilerinde D tipi kişilik özellikleri ve algılanan sosyal destek ile intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ek olarak söz konusu değişkenlerin sosyodemografik bilgiler açısından da incelenmesi bir diğer amaçtır. Materyal ve Yöntem: Araştırma örneklemini 305 (94 erkek, 211 kadın) üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcılardan veriler, Covid- 19 pandemisi nedeniyle internet üzerinden toplanmıştır. Eklerde belirtilen ölçekler, Google Forms uygulamasına aktarılmış ve veriler çevirimiçi toplanmıştır. Katılımcılara Bilgilendirilmiş Onam Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, D Tipi Kişilik Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Katılımcı Bilgi Formu verilmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda D tipi kişilik yaygınlığı %46.2 olarak bulunmuştur. D tipi kişilik özelliklerinin algılanan sosyal destek ile negatif, intihar olasılığı ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. D tipi kişilik özellikleri puanı arttıkça, bireylerin algılanan sosyal destek seviyeleri puanı düşmekte; intihar olasılığı puanı ise artmaktadır. Katılımcıların bazı sosyodemografik özelliklerinin, D tipi kişilik özelliklerine, intihar olasılığına ve algılanan sosyal desteğe anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca D tipi kişilik özellikleri ile intihar olasılığı arasındaki ilişkide algılanan sosyal destek kısmi aracı değişken olarak bulunmuştur. Tartışma/Sonuç: Elde edilen bulguların, üniversite öğrencilerindeki D tipi kişilik yaygınlığı ve bu kişilik yapısının getirebileceği intihar olasılığı vb. risklerin göz önünde bulundurulmasında üniversitelerin ilgili kurumlarına ve gelecek çalışmalara bilgi sunacağı düşünülmektedir. Ayrıca intihar olasılığı bulunan öğrencilere yönelik müdahale programlarının geliştirilmesinde algılanan sosyal destek kavramı önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Universities are science homes of societies. The students have an important role in the development of university. University life is the beginning of different social environment and education period of the students. Students may come across some problems during the university life. Among these problems, concepts as reduced social support and suicide situation can be counted. Purpose: The aim of the present study is to examine relationship between type D personality and perceived social support with suicide probability among university students. Additionally, another aim of the study is to examine the variables in terms of sociodemographic characteristics. Material and Method: The sample of the study consisted of 305 (94 men, 211 women) university students. Data from participants were collected via internet because of Covid19 pandemic. Scales specified in the appendix, data were transferred to Google Forms application and data were collected online. The participants were given Informed Consent Form, Sociodemographic Information Form, Type D Scale (DS-14), Suicide Probability Scale (SPS), The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and Participant Information Form. Results: According to the results of the study, the prevalence of type D personality was found to be 46.2%. Type D personality features were found to be negatively correlated with perceived social support and positively associated with suicide probability. As the D-type personality feature score increases, the perceived social support level score of the individuals decreases; suicide probability score is increases. Some sociodemographic features of the participants have been found to have a significant effect on suicide probability and perceived social support. Also, the perceived social support has been found to be partial mediator variable in the relationship between features of type D personality and probability of suicide. Discussion/Conslusion: The prevalence of Type D personality among university students and the possibility of suicide etc. to which it may cause, the findings are thought to provide information to the related institutions of the universities and their future studies. Besides, the concept of social support which is perceived in the development programs for the students who have the possibility of suicide plays an important role.