Çocukluk dönemi göç yaşantısının yetişkinlik dönemindedepresyon ve duygu düzenlemeye etkisi
The effect of childhood migration experience on adulthooddepression and emotion regulation
  1. Tez No: 710550
  2. Yazar: ENES KAAN KARAÇENGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Depresyon, Duygu Düzenleme, Çocukluk Dönemi, Yetişkinlik, Migration, Depression, Emotion Regulation, Childhood, Adulthood
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yetişkinlik dönemdeki ruhsal durumun çocukluk dönemi yaşantıları ile ilişkili olduğu birçok çalışma tarafından ortaya konmuştur. Göç yaşantısının çocuklardaki olumsuz sonuçları çalışmalar tarafından bildirilmiştir. Bu araştırmada çocukluk döneminde göç yaşayan bireylerin yetişkinlik dönemindeki duygu düzenleme ve depresyon ile olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örnekleminde çocukluğunda göç yaşamış 71 kişi ve göç yaşamamış 69 kişi yer almaktadır. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik form, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çocukluğunda göç yaşayan bireylerin Beck Depresyon Envaterinden ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği'nden aldıkları puanlar göç yaşamayanlara göre daha yüksektir. Regresyon modelinde, çocukluğunda göç yaşamış bireylerin Beck Depresyon Envanteri puanlarını Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği'nin alt boyutları olan farkındalık, açıklık, kabul etmeme, stratejiler, dürtü ve amaçlar tahminci olarak belirlenmiş ve Beck Depresyon Envanteri'ndeki varyansın %38,4'ünü açıklamışlardır. Beck Depresyon Envanteri puanlarını yordama durumları incelendiğinde; farkındalık, açıklık, kabul etmeme, dürtü ve amaçların depresyon puanlarını anlamlı düzeyde yordamadığı saptanırken, Stratejiler alt ölçeğinden alınan puanların Beck Depresyon Envanteri puanlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ve pozitif yönlü olarak yordamakta olduğu tespit edilmiştir. Göç yaşantısının zorlu bir süreç olduğu ve kişileri psikolojik açıdan etkilediği görülmektedir. Çocukların göç ettiği bölgelere uyum sağlaması amacıyla sağlık, eğitim ve sosyal hizmet kuruluşlarının göçün olumsuz sonuçlarını önlemeye yönelik programlar geliştirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
It has been revealed by many studies that mental state in adulthood is associated with childhood experiences. Studies have reported negative consequences of migration in children. In this study, the relationship between depression and emotion regulation among adulthood who experienced childhood migration was examined. The sample of this study includes 71 people who have migrated in childhood and 69 who have not. In the study, sociodemographic form, Difficulties of Emotion Regulation scale and Beck Depression Inventory were used as data collection tools. According to the research results, the scores of individuals who experienced childhood migration from Beck Depression Inventory and Difficulties of Emotion Regulation scale were higher than those who did not experience migration. In the regression model, awareness, openness, disagreement, strategies, impulse and goals subscale of Difficulties of Emotional Regulation scores was found as a predictors and explained 38.4% of the variance among individual who experienced migration in their childhood. It was determined that awareness, openness, disagreement, impulse and goals did not significantly predict depression scores, while scores from the strategies subscale were statistically significant and positively correlated with Beck Depression Inventory scores. It is seen that migration is a difficult process and affects people psychologically. In order to adapt to the region where children migrate, health, education and social service organizations should develop programs to prevent negative consequences of migration.