Santral puberte prekoks ve premature telaş tanılı hastalarının vücut sıvı yağ oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of body fluid-fat ratios in patients diagnosed with central puberty precox and premature thelarche
  1. Tez No: 710590
  2. Yazar: ECE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Puberte prekoks, Prematüre telarş, GnRH agonisti, vücut sıvı-yağ oranları, Precocious puberty, Premature thelarche, GnRH agonist, body oil-fat ratio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Puberte prekoks (erken ergenlik) sıklıkla karşımıza çıkan, biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak çocukları etkileyen bir hastalıktır. Bu etkilerin azaltılması için GnRHa (gonadotropin releasing hormon analoğu) kullanılan en yaygın tedavidir. Bu çalışmamızda prematüre telarş tanılı olgularının takiplerde vücut sıvı-yağ dağılımının değerlendirilmesi ve takiplerdeki değişim oranlarını gözlemlemeyi, ayrıca santral puberte prekoks tedavisinde kullanılan GnRHa'larının vücut sıvı-yağ kompozisyonuna etkisini prospektif olarak tanımlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji polikliniğine Ocak 2021- Temmuz 2021 arasında erken ergenlik şikâyeti ile başvuran ve 'Prematür Telarş' veya 'Santral Puberte Prekoks' tanısı konulan kız çocukları çalışmaya alındı. Prematür telarş tanısı alan çocuklar tedavisiz izlenirken, 'Santral Puberte Prekoks' tanılı hastalara GnRH analoğu başlandı. Prematür telarşla izlenen hastaların biyoempedans cihazı (Tanita BC480) ile vücut yağ sıvı oranları 3 ay aralarla toplam 3 kez ölçüldü. Santral puberte prekokslu hastalar ise tanı anında, tedavi sonrası 3. ayında ve tedavi sonrası 6. ayda olmak üzere 3 kez tartıldı. İlk tanı anında hastaların takvim yaşı, kemik yaşı, tanı yaşı, vücut ağırlığı (VA), vücut ağırlığı SD, boy, boy SD, vücut kitle indeksi (VKİ), VKİ SD, pubertal muayenesi, radyolojik görüntülemesi, tedavi protokolleri kaydedildi. 11 hasta prematür telarş grubunda, 46 hasta santral puberte prekoks grubunda olmak üzere toplam 57 kız çocuğundan değerlendirildi. Tamamen sağlıklı, pubertal bulguları yaşına uygun 62 kız çocuğu kontrol grubu olarak çalışmaya alınarak, antropometrik verileri kaydedildi ve biyoempedans cihazı ile vücut yağ-sıvı oranları kaydedildi. Bulgular: Prematüre telarş ve santral puberte prekoks tanılı toplam tüm hasta grubunun antropometrik değerleri (boy, boy SD, VA, VA SD, VKİ, VKİ SD) kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Tedavi verilen grup olan santral puberte prekoks grubunun; ortalama total vücut yağ ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ve total vücut sıvı miktarı değerleri GnRHa tedavisi sonrası istatistiksel olarak anlanmlı düzeyde arttı, ancak sıvı yüzdesi değişmedi. Prematür telarş grubunun kilogram cinsinden yağ ölçümleri ise takiplerde azaldı. Diğer ölçümlerinde ise anlamlı bir değişim saptanmadı. Sonuç: Erken ergenlik şikâyeti olan hastaların VA, VA SD, VKİ, VKİ SD değerleri kontrol grubundan fazladır. Çalışmamız VA ve VKİ değerlerinin fazla olmasının erken ergenliğe katkı sağlayan faktörlerden birisi olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca GnRH agonisti kullanımının vücut yağ miktarını, yağ yüzdesini ve sıvı miktarının artışına neden olduğu, ancak toplam vücut sıvı yüzdesinde değişikliğe yol açmadığını göstermiştir. Bu da GnRH analog tedavilerinin muhtemelen iştahta artışa neden olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Precocious puberty (early puberty) is a common disease that affects children biologically, psychologically, and socially. GnRHa (gonadotropin-releasing hormone agonist) is the most common treatment used to reduce these effects. In this study, we aimed to evaluate the body fluid-fat distribution during follow-ups in cases diagnosed with premature thelarche, observe the rate of change in the follow-ups, and define prospectively the effect of GnRH agonists used in the treatment of central puberty precocious on body fluid-fat composition. Material and Method: Girls who applied to Çukurova University Faculty of Medicine Pediatric Endocrinology outpatient clinic with the complaint of precocious puberty between January 2021 and July 2021 and were diagnosed as 'Premature Thelarche' or 'Central Puberty Precocious' were included in the study. While children with a diagnosis of premature thelarche were followed without treatment, GnRH analogs were started for patients diagnosed with Central Puberty Precocious. Body fat-fluid ratios of the patients followed up with premature thelarche were measured three times at 3-month intervals with a bioimpedance device (Tanita BC480). Patients with central puberty precocious were weighed three times at the time of diagnosis, at the third month after the treatment, and at the sixth month after the treatment. At the time of initial diagnosis, the patients' chronological age, bone age, age at diagnosis, body weight (BW), bodyweight SD, height, height SD, body mass index (BMI), BMI SD, pubertal examination, radiological imaging, and treatment protocols were recorded. A total of 57 girls were evaluated, 11 patients in the premature thelarche group and 46 patients in the central prepubertal precocious group. Sixty-two completely healthy girls with age-appropriate pubertal findings were included in the study as the control group, anthropometric data were recorded, and body fat-fluid ratios were recorded with a bioimpedance device. Results: Anthropometric values (height, height SD, BW, BW SD, BMI, BMI SD) of the whole patient group diagnosed with premature thelarche and central precocious puberty were significantly higher than the control group. Central puberty precocious group, which is the treatment group; mean total body fat weight, body fat percentage, and total body fluid mass values increased statistically significantly after GnRHa treatment, but the fluid percentage did not change. Fat measurements in kilograms of the premature thelarche group decreased in the follow-ups. No significant change was detected in other measurements. Conclusion: BW, BW SD, BMI, BMI SD values of patients with early puberty complaints are higher than the prepubertal control group in the same age group. Our study suggests that high VA and BMI values may be one of the factors contributing to early puberty. In addition, it was shown that the use of GnRH agonists caused an increase in body fat mass, fat percentage, and fluid mass but did not cause a change in total body fluid percentage. This suggests that GnRH analog treatments may cause an increase in appetite.