Kenevir yağı/dizel yakıt karışımları ile çalışan dizel motora titanyum dioksit maddesi eklenmesinin motor parametrelerinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of adding titanium dioxide substance to diesel engine working with hemp oil / diesel fuel mixtures on engine parameters
  1. Tez No: 710642
  2. Yazar: AHMET SAMED KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir Yağı, Biyodizel, Emisyon, Motor Performansı, Cannabis Oil, Biodiesel, Emission, Engine Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji kaynaklarının azalması veya yetersiz duruma gelmesi, yeni enerji kaynakları arayışlarının beraberinde getirmiştir. Günümüzdeki mevcut fosil yakıt rezervlerinin azalması ve bu yakıtların atmosferde sera etkisine neden olması sebebiyle araştırmacıları daha çevreci yakıt arayışlarına yöneltmiştir. Bu çalışmada, kenevir yağından transesterifikasyon yöntemiyle elde edilen kenevir yağının (KY) hava soğutmalı, dört zamanlı, tek silindirli, direk enjeksiyonlu bir motorun performansına ve emisyonlarına etkisi incelenmiştir. Deneylerde D100 (%0 Biyodizel + %100 Dizel), KY10 (%90 Dizel + %10 Kenevir Yağı), KY20 (%80 Dizel + %20 Kenevir Yağı) ve KY30+50mgTiO2 (%70 Dizel +%30 Kenevir Yağı+ 50 mg TiO2) olmak üzere dört farklı yakıt kullanılmıştır. Deneyler altı farklı test yüklerinde gerçekleştirilmiştir. Test sırasında CO, CO2, HC ve NOx emisyonunun yanısıra Fren Özgül Yakıt Tüketimi (FÖYT) ve Fren Efektif Verim (FEV) değerleri ölçülmüştür. Deney sonuçları incelendiğinde KY10, KY20 ve KY30+50mgTiO2 yakıtının kullanımı sonucunda FÖYT değerlerinde yükseliş gözlemlenirken FEV değerlerinde yük durumuna göre değişkenlik tespit edilmiştir. Emisyon açaısından incelendiğinde ise test yakıtlarındaki KY ve TiO2 oranı arttıkça emisyonda iyileşmenin arttığı açıkca görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the decrease or inadequacy of our energy resources has brought about the search for new energy sources. Due to the reduction of current fossil fuel reserves and the greenhouse effect of these fuels in the atmosphere, researchers have directed the search for more environmentally friendly fuels. and its effects on emissions were investigated. Four different fuels, D100 (0% Biodiesel + 100% Diesel), KY10 (90% Diesel + 10% Hemp Oil), KY20 (80% Diesel + 20% Hemp Oil) and KY30+50mgTiO2 (70% Diesel + 30% Hemp Oil + 50mg TiO2) were used in the experiments. Experiments were carried out at six different test loads. During the test, CO, CO2, HC and NOx emissions as well as Brake Specific Fuel Consumption (BSFC) and Brake Termal Efficiency (BTE) values were measured. When the test results were examined, an increase was observed in BSFC values as a result of the use of KY10, KY20 and KY30+50mgTiO2 fuel, while a variation was detected in BTE values according to the load situation. When examined in terms of emissions, it is clearly seen that the improvement in emissions increases as the CG ratio in test fuels increases