Veri yapısının yetersiz olduğu durumlarda güvenilirlik mühendisliği uygulamalarının geliştirilmesi ve mobilya ünitelerinde uygulanması
Developing reliability engineering applications and its application in furniture units when data structure is insufficient
- Tez No: 710670
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik Mühendisliği, Tasarımda Güvenilirlik, Yetersiz Veri Mobilya Sektörü, Reliability Engineering, Reliability in Design, Insufficient Data, Furniture Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde her geçen gün zorlaşan rekabet şartları temel hedefleri kârlı şekilde büyümek olan şirketleri, faaliyetlerini etkili ve verimli şekilde yapmaya zorlamaktadır. Artan maliyetler ve pazarda gerçekleşen rekabetçi fiyat stratejisi, şirketleri ürüne müşteri açısından hiçbir değer katmayan fakat müşterinin satış fiyatı içerisinde maliyetine katlanmak zorunda olduğu kayıp/israf olarak nitelendirilen tüm faaliyetleri önlemeye yöneltmektedir. Düşen kârlılık oranları ile bu kayıp/israf noktaları daha da önemli hale gelmektedir. Bu israf ve kayıplar içerisinde ise kullanıcı, çevresel veya üretim şartlarındaki değişkenliklerden kaynaklanabilen ve müşteriden şikâyet veya iade olarak geri dönen ürünler önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan çalışmanın temel amacı, tüm üreticiler içerisinde %98'lik bölümü oluşturan küçük ve orta ölçekteki üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak satış sonrası hizmet süreçlerinde güvenilirlik mühendisliği uygulamalarını, yetersiz veri yapısı durumunda düşük maliyetler ile gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır. Böylece de uygulanabilir bir güvenirlilik mühendisliği süreci oluşturmak hedeflenmektedir. Önerilen güvenilirlik analizi yaklaşımı mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir firmada mobilya ünitelerinde uygulanmıştır. Uygulama sonucunda ilgili tasarım özelliğinde robustluğun %17 arttırılması sonucunda ürünlerin garanti kapsamında hata yapma olasılığı %31,3'ten %17'ye düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Competitive conditions, which are getting more and more difficult with each passing day, force companies, whose main goal is to grow profitably, to carry out their activities effectively and efficiently. Increasing costs and competitive price strategy in the market lead companies to avoid all activities that do not add any value to the product for the customer, but are considered as loss/waste that the customer has to bear the cost within the selling price. With falling profitability rates, these loss/waste points become even more important. Among these wastages and losses, products that may result from changes in the user, environmental or production conditions and which are returned as complaints or returns from the customer have an important place. The main purpose of the study is to enable small and medium-sized manufacturers, which make up 98% of all manufacturers, to perform reliability engineering applications in after-sales service processes with low costs in case of insufficient data structure. Thus, it is aimed to create an applicable reliability engineering process. The proposed reliability analysis approach has been applied to furniture units in a company operating in the furniture industry. As a result of the application, as the robustness of the relevant design feature was increased by 17%, the probability of failure of the products within the scope of warranty was reduced from 31.3% to 17%.