Türkiye Selçuklu devleti sonrası Osmanlı devleti hakimiyetine kadar Tokat
Until Ottoman domination after the Anatolian Seljuk state: Tokat
- Tez No: 710747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER SOLMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Anadolu, Türkiye Selçuklu Devleti, İlhanlılar, Eratnalılar, Kadı Burhaneddin Ahmed, Tokat, Anatolia, Turkey Seljuk State, Ilkhanids, Eratnas, Kadı Burhaneddin Ahmed
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Tokat, tarihi eskiçağlara kadar uzanan kadim Anadolu şehirlerinden birisidir. Tarihi süreç içerisinde birçok devletin hâkimiyetinde varlığını devam ettirmiştir. Anadolu'nun Türk fütuhatına açılmasıyla birlikte Tokat, sırasıyla Dânişmendliler, Türkiye Selçukluları, İlhanlılar, Eratnalılar, Kadı Burhaneddin Ahmed ve Osmanlı Devletleri yönetiminde kalmıştır. Bu çalışmada Tokat'ın İlhanlı, Eratna ve Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti hâkimiyetindeki siyasi, askerî, dinî, fikrî ve sosyo-ekonomik durumu incelenmiştir. Adı geçen bu devletlerin hâkimiyetinde olduğu dönemlerde Tokat, Anadolu'nun seçkin şehirleri arasında yer almıştır. Bu dönemlerde Tokat, hanedan azaları ve devlet adamları için ülke yönetiminde söz sahibi olabilecekleri bir şehir, ordular için askeri üs, ilim adamları, âlimler, dervişler ve tasavvufî zümreler için yerleşebilecekleri, düşünce ve fikirlerini yayabilecekleri bir kültür ve medeniyet coğrafyası, ticaret yollarının kesiştiği bir kavşak mahiyetinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
Tokat is one of the ancient Anatolian cities dating back to ancient times. In the historical process, it has continued to exist under the domination of many states. With the opening of Anatolia to Turkish conquest, Tokat came under the rule of Danishmends, Turkish Seljuk, Ilhanids, Eratnans, Kadı Burhaneddin Ahmed and the Ottoman Empire, respectively. In this study, the political, military, religious, intellectual and socio-economic situation of Tokat under the rule of Ilkhanid, Eratna, and Kadı Burhaneddin Ahmed States was examined. During the periods when these states were under the rule, Tokat was among the distinguished cities of Anatolia. In this periods, Tokat was a city where members of the dynasty and statesmen could have a say in the administration of the country, a military base for the armies, the geography of culture and civilization where scientists, scholars, dervishes and Sufi groups could settle down and spread their thoughts and ideas, and a crossroads where trade routes intersect.