Örgütsel erdemlilik ve personel güçlendirmenin örgütsel bağlılığa etkisi
The effect of organizational virtue and staff empowerment on organizational commitment
  1. Tez No: 710748
  2. Yazar: TUBA SAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel erdemlilik, personel güçlendirme, örgütsel bağlılık, Organizational virtue, staff empowerment, organizational commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada sağlık sektöründeki çalışanların örgütsel erdemlilik ve personel güçlendirme kavramının örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İç Anadolu Bölgesinde yer alan kamu ve özel hastanelerinde çalışan sağlıkçılar araştırma evrenini oluştururken araştırmanın örneklemini basit tesadüfi yöntemle seçilen 300 çalışan katılmıştır. Araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma verilerini toplamak için Caza vd., tarafından (2004) geliştirilen ve Türkçe uyarlamasının (2012) Erkmen ve Esen tarafından yapılan Örgütsel erdemlilik ölçeği, Speitzer tarafından (1995) oluşturulan personel güçlendirme ölçeği, Allen ve Meyer (1990) tarafından oluşturulan örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Anket verilerinin analizi SPSS 25 paket programında yapılmıştır. Araştırmanın bulguları bölümünde sırasıyla demografik özelliklerine ilişkin frekans dağılımlarına, faktör analizi sonuçlarına ve güvenirlilik analizi sonuçlarına yer verilmiştir. Katılımcıların örgütsel erdemlilik ve personel güçlendirmenin örgütsel bağlılıkla arasındaki ilişkiyi ve etkiyi belirlemek için ise Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Bu çalışma ile elde edilen verilerle literatüre önemli katkılar sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of organizational virtuality and employee empowerment concepts on the organizational commitment of employees in the health sector was investigated. While the health professionals working in public and private hospitals in the Central Anatolia Region constituted the research population, 300 employees selected by simple random method participated in the research sample. Research data were collected by questionnaire technique. Organizational virtue scale developed by Caza et al. (2004) and its Turkish adaptation (2012) made by Erkmen and Esen, personnel empowerment scale created by Speitzer (1995), organizational commitment scale created by Allen and Meyer (1990) were used to collect research data. The analysis of the survey data was made in the SPSS 25 package program. In the findings section of the research, frequency distributions related to demographic characteristics, factor analysis results and reliability analysis results are given respectively. Correlation and Regression analyzes were conducted to determine the relationship and effect between organizational virtuousness and employee empowerment of the participants with organizational commitment. It is aimed to make important contributions to the literature with the data obtained in this study.