Biyobozunur polimer hibrit nanoliflerinin elektroeğirme yöntemiyle hazırlanması
Preparation of biodegradable polymer hybrid nanofibers by electrospinning method
- Tez No: 710901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA EVRİM YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanolif, Elektroeğirme, polikaprolakton, montmorillonit, gümüş nanopartikül, Nanofiber, Electrospinning, polycaprolactone, montmorillonite, silver nanoparticular
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde nanoteknoloji, fizik, kimya, biyoloji, malzeme bilimi ve tıp ile disiplinler arası en son teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır. Nanomalzemeler farklı özellikleri olması nedeniyle önem taşımaktadır. Katalizörler, ilaç sanayi, sağlık, tekstil, optik materyaller, sensörler gibi pek çok alanda uygulamaları bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, hidrofobik özelliğe sahip olan polikaprolakton (PCL), hidrofillik özelliğe sahip montmorillonit kili ve antibakteriyal özelliğe sahip gümüş nanopartikül (AgNP) kullanarak hibrit nanolifleri elde edildi. Montmorillonit kili öncesinde setiltrimetilamonyum bromür (CTAB) ile geleneksel iyon değiştirme yöntemi kullanılarak modifiye edildi. CTAB-Mt'nin yapısal karakterizasyonu için Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), X-Işını Kırınımı (XRD) ve Termal Gravimetrik Analiz (TG/DTG) yöntemleri kullanıldı. Gümüş nanopartiküller (AgNP) indirgenme yöntemi ile sentezlendi. AgNP tanecik boyutu için, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile görüntüleri alındı. Farklı konsantrasyonlarda PCL/CTAB-Mt ve PCL/AgNP nanolifleri hazırlanarak uygun optimizasyon koşullarına karar verildi. Hibrit nanolif eldesi için uygun konsantrasyonlar belirlendi. Elde edilen nanoliflerin karakterizasyonu için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ve temas açısı ölçümleri gerçekleştirildi. Nanoliflerin antibakteriyal özelikleri difüzyon disk yöntemi kullanılarak incelendi. Hibrit nanoliflerinin Gram (+) ve Gram (-) bakterilerinde etkili olduğu ve antibakteriyal özellik gösterdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Today, nanotechnology is emerging as cutting-edge interdisciplinary technology with physics, chemistry, biology, materials science and medicine. Nanomaterials are important because they have different properties. It has applications in many fields such as catalysts, pharmaceutical industry, health, textile, optical materials, sensors. In this thesis, hybrid nanofibers were obtained by using hydrophobic polycaprolactone (PCL), hydrophilic montmorillonite clay and antibacterial silver nanoparticle (AgNP). First, Montmorillonite clay was modified by using cetyl trimethylammoniumbromide (CTAB) using the traditional ion exchange method. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), X-Ray Diffraction (XRD) and Thermal Gravimetric Analysis (TG/DTG) methods were used for the characterization of the CTAB-Mt. Silver Nanoparticles (AgNP) were synthesized via reduction method. For AgNP particle size, images were obtained by using the scanning electron microscopy (SEM). Optimization conditions were decided by preparing PCL/CTAB-Mt and PCL/AgNP nanofibers at different concentrations. Optimal concentrations were determined to obtain hybrid nanofibers. Scanning Electron Microscopy (SEM), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and contact angle measurements were performed for the characterization of the obtained nanofibers. The antibacterial properties of the nanofibers were investigated using the disk diffusion method. Hybrid nanofibers were found to be effective against Gram (+) and Gram (-) bacteria and indicated antibacterial properties.