Form antrenmanının maksimal kuvvet ve bazı antropometrik değerler üzerindeki etkileri
- Tez No: 71092
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tapering, Basic Training, Training Intensity, Training Frequency. Anthropometry, Maximal Strenght. vu
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı form antrenmanının maksimal kuvvet ve bazı antropometrik özellikler üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 'nda okuyan 3 1 erkek öğrenci denek olarak kullanılmıştır. Denekler rastlantı usulü kontrol grubu (n=10), A denek grubu (n=10) ve B denek grubu (n=l 1) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Çalışma 8 haftalık temel kuvvet antrenmanı ve 3 haftalık form antrenmanı olmak üzere 1 1 haftayı kapsamaktadır. Çalışma süresince, A ve B grupları antrenmanlara tabi tutulurken, kontrol grubu sadece yapılan ölçümlere alınmıştır. Temel kuvvet antrenmanı, basit set sistemi yaklaşımına uygun olarak düzenlenmiş, A ve B gurubuna aynı şekilde uygulanmıştır. Temel kuvvet antrenmanı sonrası A grubu şiddetin sabit, sıklığın azaltıldığı form antrenman programına alınırken, B grubu da sıklığın sabit, şiddetin azaltıldığı form antrenmanına tabi tutulmuştur. Deneklerin maksimal kuvvetleri ağırlık kaldırma yöntemiyle yapılırken antropometrik çevre ölçümleri ise mezüre ile yapılmıştır. Temel kuvvet antrenmanı sonunda, A grubu ve B grubu Benç Pres (B.P), Biseps Körl (B.K), Hamstring Körl (H.K), Quadriseps Körl, Ekstansiyon'da Maksimal Biseps Çevresi (E.M.B.Ç), Fleksiyonda Maksimal Biseps Çevresi (F.M.B.Ç), Gluteal Katlantı Çevresi (G.K.Ç) ve Maksimal Uyluk Çevresi (M.U.Ç) değişkenlerinde temel kuvvet antrenmanı öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p .0.05). Sonuç olarak, iki farklı form antrenmanında temel kuvvet antrenmanında ortaya çıkan gelişmeleri korudukları, bu anlamda her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir (p >.0.05). Anahtar Kelimeler Form Antrenmanı, Temel Antrenman, Antrenman Şiddeti, Antrenman Sıklığı, Antropometri, Maksimal Kuvvet.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aimed to investigate the effects of form training on maximal strenght and on some anthropometric values. 31 randomly selected male students of the School of Physical Education and Sports at Anadolu University participated in the study. These subjects were divided into three groups as; a control group (n=10), experiential group A (n=10) and experiential group B (N=l 1). The study continued for a total of eleven weeks -eight weeks for basic strenght training and three weeks for tapering. Throughout this period groups A and B were taken into a set of training programs» whereas control group was only involved in for the basic test measurements with the experiential groups The set system in maximal strenght training was taken as the base in the process of designing the basic training period. After the basic training program had been completed, experiential group A was continued to train with the intensity but decreased frequency, whereas group B capt frequency and decreased the intensity level of the training.Subjet's maksimal srengths were determined by performing one repetition maximum and circumference measurements were taken by a measureing tape At the end of the basic maximal strentgh training period some statically meaningful differences (p .0.05). In conclusion, it was shown that the two form trainings have kept the subjects' form graphics occured at the end of the basic strength training as the same. To sum, in the light of these findings it is shown that there is not any statistically significant difference between the groups A and B (p > 0.05).