Covid-19 pandemisi sürecinde kurum içi iletişim çalışmalarının kurumsal bağlılığa etkisi: Ege Bölgesi'nde bir enerji şirketine yönelik araştırma
The effect of internal communication efforts on corporate commitment during Covid-19 pandemic process: A survey of an energy company in Aegean Region
- Tez No: 710927
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALİKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: covid-19 pandemisi, kurum içi iletişim, kurumsal bağlılık, covid-19 pandemic, corporate internal communication, corporate commitment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mevcut Covid‐19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alan küresel bir sağlık krizidir. Bireyleri sosyal ve ekonomik olarak etkilediği gibi tüm kurumları da ekonomik ve yapısal olarak derinden etkilemiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kurumlar iş yapış biçimlerini salgından korunmaya yönelik değiştirmişlerdir. Bu değişimle birlikte kurumlar için günümüzde en büyük sorunlardan biri kurumsal bağlılığı yüksek çalışanları istihdam edebilmektedir. Kurumların kurumsal bağlılığı yüksek çalışanlar ile çalışmaları için etkin kurum içi iletişim faaliyetleri yürütmeleri gerekmektedir. Bu araştırma, Covid-19 pandemisi sürecinde kurum içi iletişim çalışmalarının, kurumsal bağlılık üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde iletişim, kurumsal iletişim ve kurumsal bağlılık kavramlarından, üçüncü bölümde Covid-19 pandemi sürecinde kurum içi iletişim süreçleri ve bu süreçlerin kurumsal bağlılığa olan etkisinden, dördüncü bölümde ise araştırmanın sonucu ve önerilerden bahsedilmiştir. Araştırma sonucunda kurum içi iletişimin kurumsal bağlılık boyutlarına anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
COVID-19 pandemic is a global health crisis which affects the whole world. As it has affected individuals socially and economically, it has also deeply affected all institutions economically and structurally. Institutions in Turkey have changed their ways of working for the protection against pandemic, as it is across the world. Within this context, hiring employees who are having high level loyal, is become the biggest challenge for the institutions. In order to keep working with such employees, institutions need to maintain effective internal communication activities. This research was carried out to determine the effect of internal communication studies on corporate loyalty during the COVID-19 pandemic. The research is composed of three section. The concepts of communication, corporate communication and corporate commitment are mentioned in the first section; the internal communication processes and the effect of these processes on the corporate loyalty during the Covid-19 pandemic are mentioned in the second section; and in the third section, the results of the research and suggestions are mentioned. The results of the research has discussed and analyzed in detail. This research has resulted with the significant impact of corporate communication on the dimensions of corporate commitment.