Mükellefiyetli bağışlama
Gift with provisos
  1. Tez No: 710940
  2. Yazar: AHMET FURKAN İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışlama Sözleşmesi, Bağışlama Sözleşmesinin Çeşitleri, Mükellefiyet (yükleme), Şart, Mükellefiyetli Bağışlama, Gift Contract, Types of Gift Contract, Provisos, Condition, Gift with Provisos
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Doktora tezi çalışmamızda mükellefiyetli (yüklemeli) bağışlama sözleşmesi konusu ele alınmıştır. Çalışmamız üç bölümden meydana gelmektedir. Ayrıca giriş kısmı ile sonuç kısmı bulunmaktadır. Giriş kısmında öncelikle mükellefiyetli bağışlama sözleşmesinin Türk Borçlar Kanunu'ndaki düzenlenişi ile mükellefiyet kavramına ilişkin genel açıklamalar yapılmıştır. Birinci bölümde bağışlama sözleşmesi ve mükellefiyet kavramı hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Mükellefiyetli bağışlama, bağışlama sözleşmesinin özel bir türü olması sebebiyle bu özel sözleşme türünü incelemeden evvel, bütüncül bir bakış açısıyla bağışlama sözleşmesinin tanımı, özellikleri, hukuki niteliği, kapsamı ve çeşitleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Anlaşılmasında tereddüt yaşanan ve karıştırılmaya müsait olan mükellefiyet kavramı, özellikleri, çeşitleri ve benzer kavramlardan farklı yanlarının değerlendirilmesi de bu bölümde ele alınan diğer önemli konu başlıklarıdır. İkinci bölümde asıl inceleme konumuzu oluşturan mükellefiyetli bağışlama sözleşmesine girilerek bu sözleşmenin tanımı, unsurları, tarihsel gelişimi ve benzer sözleşmelerden farklarına değinilmiştir. İhtimaller dahilinde olması mümkün olabilecek mükellefiyetli bağışlama sözleşmesi çeşitleri oluşturularak, sözleşmede taraf olarak yer alan ve almayan ilgili kişilerin ehliyetleri, hak ve yükümlülüklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, mükellefiyetli bağışlama sözleşmesini sona erdiren genel sebepler ile özel sebepler ayrı başlıklar altında ele alınarak, sona ermenin taraflara ve ilgili üçüncü kişilere yönelik sonuçları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmamız esnasında vardığımız sonuçlar toplu olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This Doctoral dissertation study analyzes the Contract of Gift with Provisos. The study includes three parts. There are also introduction and conclusion parts. In the introduction part, an explanation has been given regarding the arrangement of the contract for gift with provisos in the Turkish Code of Obligations as well as a general outline of the concept of liability. In the first chapter, more information is given about the gift contract and the concept of liability. Since gift with provisos is a special type of gift contract, before analyzing this special term, general information have been given regarding the definition, characteristics, legal nature, scope and types of gift contract from a comprehensive perspective. The concept of liability which is difficult to grasp and very easy to mix with other concepts, has been analyzed in terms of its characteristics, types and its differences with similar concepts. In the second part, the contract of gift with provisos, which constitutes the main scope of the study, has been further detailed in terms of its definition, elements, historical development and differences from similar agreements. By creating various types of gift with provisos contracts that could be possible within the scope of the contingency, and the license, rights and obligations of the persons involved and not involved in the contract have been included. In the third part, the general reasons and special reasons that terminate the gift with provisos have been discussed under specific titles and the outcomes of the annulment of the contract for the parties and related third parties have been examined. In the conclusion part, the findings obtained within the study have been presented collectively.