Kaynak laneti çerçevesinde siyasi istikrar: Venezuela krizi örneği
Political stability in the framework of resource curse: The case of the Venezuelan crisis
  1. Tez No: 710957
  2. Yazar: CAN ATİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE DİDEM BUHARİ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Venezuela, Kaynak Laneti, Kriz, Hugo Chavez, AmerikaBirleşik Devletleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Venezuela, günümüzde dünyanın en geniş petrol rezervlerine sahip ülkesi olmasına rağmen, derin bir siyasi ve ekonomik kriz yaşamaktadır. Venezuela'nın içinde bulunduğu kriz, güncel anlamda kendini 2019 başkanlık krizi ile gösteren iki başkanlı belirsizlik halinin yanı sıra tarihsel geçmişi bulunan yapısal ekonomik ve sosyal bozulmaları ifade etmektedir. Bu çalışma Venezuela krizinin neden meydana geldiğine dair kapsamlı bir açıklama getirebilmek için yazılmıştır. Ülkenin siyasi yapısı gibi iç etmenlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin etkisi gibi dış etmenler de değerlendirmeye alınmıştır. Özellikle doğal kaynaklar açısından zenginliğin Venezuela'daki siyasi krizi nasıl etkilediğine odaklanılmaktadır. Kaynak laneti kavramından yola çıkarak, zengin doğal kaynaklara sahip olmanın ülkede yaşanan siyasi istikrarsızlığa etkileri literatürdeki demokrasi ve çatışma tezleri kapsamında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite being the country with the largest oil reserves in the world today, Venezuela is experiencing a deep political and economic crisis. The crisis that Venezuela is in, expresses the bi-presidential uncertainty that manifests itself with the 2019 presidential crisis, as well as the structural economic and social deteriorations with a historical background. This study was written to provide a comprehensive explanation of why the Venezuelan crisis occurred. In addition to internal factors such as the political structure of the country, external factors such as the influence of the United States were also taken into consideration. Particularly, it focuses on how the wealth in terms of natural resources affects the political crisis in Venezuela. Based on the concept of resource curse, the effects of having rich natural resources on the political instability in the country are discussed within the scope of democracy and conflict theses in the literature.