Türkiye'de okul yöneticilerininmesleki gelişimi ile ilgili eğitim paydaşlarınıngörüşleri ve önerileri
  1. Tez No: 710982
  2. Yazar: ÖZHAN GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ SİLMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yönetici eğitimi, Liderlik, Eğitim yönetim, Mesleki gelişim, School Executive education, Leadership, Education management, Professional development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de okul yöneticilerinin mesleki gelişimi ile ilgili eğitim paydaşlarının görüş ve önerilerini alarak okul yöneticilerinin mesleki gelişimi ile ilgili yeni bir öneride bulunmaktır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinin yararlanılmıştır. Bu çalışmada veri toplamak maksadıyla görüşmeler ve doküman analizi kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizine tabi tutularak belirlenen temalar altında sunulmuştur. Bulgular neticesinde okul yöneticilerinin hizmet içi eğitim ve mesleki gelişim açısından daha üst düzeyde bulunan, yüksek öğrenim ile yüksek lisans veya doktora programları ile kendilerini mesleki anlamda geliştirmelerine ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu bulgular ışığında Okul veya Eğitim Yöneticisi olan personelin Eğitim Yönetimi ve Planlaması alanında tezli yüksek lisans ve doktora şartı getirilmesi gerekmektedir. Ve buna istinaden MEB personelinin 2023 yılına kadar yeniden görev dağılımlarına göre somut uygulamalara açık daha çağdaş bir eğitim anlayışı ile mesleki gelişim çalışmalarını zorunlu kılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is receivetheviews of stakeholders about the Professional development of school administrators in Turkey and taking their suggestions for theim provement of the Professional development programs.In this direction, qualitative research methods were utilized. In this study, interviews and document analysis were used to collect data. The collected data were presented under the themes determined by subjecting them to content analysis.The findings showed that school administrators needed to develop themselves professionally by pursuing master's or doctoral programs, especially in thefield of Educational Management and Planning, andattending in-service trainingprograms, MEB personel should require Professional developmentt raining with a more modern education approach that is open to concrete applications according to the distribution of tasksuntil 2023.