Menbic'te şiir ve şairler
الشعر والشعراء في منبج
  1. Tez No: 711005
  2. Yazar: MUHAMMED ABRIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AGÂH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Menbic, el-Menbicî, şiir, Buhturî, Hemedanî, Guzeyyil, Ebû Rîşe, Manbij, al-Manbici, poetry, Buhturi, Hamadani, Guzeyyil, Abu Rishe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Menbic şehri hem klasik hem de modern dönemde şiir ve şairler ile olan ilişkisiyle meşhur olmuştur. Menbic, bir şiir kenti ve şairlerin menbaı olduğu için cahiliyeden günümüze şiirlerde sürekli kullanılagelmiş ve bu şehir hiçbir dönem şairsiz kalmamıştır. Bununla birlikte Menbic bu yönüyle hak ettiği ilgiyi görememiştir. Menbicli olmam hasebiyle bu çalışmada şehrin bu özelliğini şiirlerden örnekler vererek, klasik ve modern dönem şairlerinin biyografilerinden bahsederek ortaya çıkarmaya çalıştım. Bu araştırma ön söz, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde, Menbic şehrinin zikredildiği şiirler bir araya getirilmiş, bu şiirler şevk, hanin, fahr, vasf, medh, risa, gazel vb. konularına göre taksim edilmiş, bu şiirlerdeki anlamı kapalı ifadeler açıklanıp genel anlamları verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise meşhur ve meşhur olmayan Menbicli klasik şairler konu edinilmiş, aynı zamanda vefat etmiş olan modern şairlere yer verilmiştir. Yine bu bölümde şairlerin biyografilerine, önemli özelliklerine ve bazı şiirlerine değinilmiştir. Sonuç kısmında ise bu araştırmada ulaştığımız neticelerden bahsedilmiş ve bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The city of Manbij became famous for its poets and its relationship with poetry in both the classical and modern periods. Manbij has been a city of poetry and a source of poets. Manbij has been used constantly in poems since pre-Islamic times and the city has never been without a poet. However, Manbij was never the focus of interest it deserves. Since I am from Manbij, I attempted to reveal this characteristic of the city and provided poetry examples and discussed the biographies of classical and modern poets in the present study. The present study includes a preface, introduction, two sections and conclusion. The first section includes five main titles. In this section of the thesis, I introduced the poems that mentioned Manbij, and categorized these poems based on their topics (şevk, hanin, fahr, vasf, medh, risa, ghazal, etc.) and attempted to explain the difficult expressions in these poems and provide a general understanding about the meaning of the poem. The second section includes two main titles. In the first title, famous and non-famous classical poets from Manbij are discussed. In the second title, modern dead poets are discussed. Also, poet biographies, their significant characteristics, and certain poems are mentioned. In the conclusion, the study findings and certain recommendations are addressed.