Ters yüz öğrenme ile yapılandırılmış okul dışı fen eğitiminin çeşitli değişkenler bakımından incelenmesi
Examination of out of school science education structured with flipped learning in terms of various variables
- Tez No: 711010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA BAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Out-of-school learning, Flipped learning, Self-learning with technology, Anxiety towards science, Science education, Simple machines unit, Playground
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf Basit Makineler Ünitesi kazanımlarının bir çocuk parkında ters yüz öğrenme modeli ile yapılandırılmış okul dışı öğrenme ortamı etkinlikleri ile desteklenerek öğretilmesinin öğrencilerin; 1) akademik başarılarına, 2) fen dersine yönelik kaygılarına ve 3) teknoloji ile kendi kendine öğrenme becerilerine etkisinin belirlenmesidir. Araştırma nicel verilerin toplanmasıyla elde edilen analiz sonuçlarının yorumlanmasını içeren yarı deneysel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2020- 2021 öğretim yılının ikinci yarı yılında, Karaman il merkezindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 8. sınıf düzeyindeki, 44 öğrenciden oluşmaktadır. Ön test ve son test olarak öğrencilere uygulanan 8. Sınıf Basit Makineler Ünitesine Yönelik Başarı Testi (BMÜBT), Çocukların Teknolojiyle Kendi Kendine Öğrenme Ölçeği (TKKÖÖ) ve Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Kaygı Ölçeği (FTD-KÖ) ile verilerin elde edilmesi sağlanmıştır. Araştırma sonucunda ters yüz öğrenme ile yapılandırılmış okul dışı öğrenme destekli fen eğitimi ve okul dışı öğrenme destekli fen eğitiminin öğrencilerin akademik başarılarını ve teknolojiyle kendi kendine öğrenme becerilerini artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu yöntemlerin öğrencilerin fene yönelik kaygılarını azalttığı ortaya çıkmıştır. Teknolojiyle kendi kendine öğrenme ve fene yönelik kaygı arasında da anlamalı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak elde edilen sonuçlar tartışılarak öğretmen ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur. Fen derslerinin ters yüz öğrenme ile yapılandırılmış okul dışı öğrenme etkinlikleri ile desteklenerek işlenmesi, okul dışı öğrenme etkinliklerinin ters yüz öğrenme ile yapılandırılması, Basit Makineler Ünitesinin oyun parklarındaki etkinliklerle desteklenerek işlenmesi önerilmektedir.AnahtarKelimeler: Okul dışı öğrenme, Ters yüz öğrenme, Teknolojiyle kendi kendine öğrenme, Fene yönelik kaygı, Fen eğitimi, Basit makineler ünitesi, Oyun park
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effects of teaching the 8th grade Simple Machines Unit objectives in a playground supported with out-of-school learning environment activities structured with the flipped learning model on: 1) the academic achievement of students, 2) their anxiety levels towards science, 3) their self-learning skills with technology. The research was carried out with a quasi-experimental design the interpretation of the analysis results obtained by collecting quantitative data. In the quantitative part of the study, a quasi-experimental design with pre-test-post-test control group was used. The study group consists of 44 8th grade students studying in a state secondary school in the city center of Karaman in the second half of the 2020-2021 academic year. The data collected in pre and post-tests consist of students' answers to Achievement Test for the Simple Machines Unit for 8th grade (ATSMU), Children's Self-Learning with Technology Scale (CSLWTS), and the Anxiety Scale towards Science and Technology (ASST). Results of this indicate, it was determined that out-of-school learning supported science education and out-of-school-learning-supported science education structured with flipped learning increased the academic success of students and their self-learning skills with technology. In addition, it was determined that these methods reduced students' anxiety about science. It was concluded that there is no significant relationship between self-learning with technology and science anxiety. Finally, the results were discussed and suggestions were made to teachers and researchers. It is suggested that science lessons should be supported by out-of-school learning activities structured with flipped learning, out-of-school learning activities should be structured with flipped learning and Simple Machines Unit should be supported with activities in playgrounds.