Lise öğrencilerinin internet bağımlılığı, okula yabancılaşma ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between high school students' internet addiction, school alienation and happiness levels.
  1. Tez No: 711128
  2. Yazar: SERAP AKSOY AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Okula Yabancılaşma, Mutluluk, Internet Addiction, Alienation from School, Happiness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin internet bağımlılığı, okula yabancılaşma ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin saptanmasıdır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılında Zonguldak ili Ereğli ilçesinde ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kars ili Kağızman ilçesinde öğrenim gören 599 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak 'Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği', 'Okula Yabancılaşma Ölçeği' ve Oxford Mutluluk Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuıcunda lise öğrencilerinin internet bağımlılığı ve okula yabancılaşmalarının düşük, mutluluklarının yüksek olduğu bulunmuştur. Lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri ile cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumları değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmazken; not ortalamaları, okul türleri, gelir durumları, anne baba çalışma durumları ve günlük internet kullanımı değişkenleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Lise öğrencilerinin okula yabanacılaşma düzeyleri ile öğrenim gördükleri sınıf, not ortalamaları, okul türleri, gelir durumları, anne baba çalışma durumları ve günlük internet kullanımları değişkenleri arasında anlamlı farka rastlanırken; okula yabancılaşma düzeyleri ile cinsiyet ve anne baba eğitim durumları değişkenleri arasında anlamlı farka rastlanmamıştır. Lise öğrencilerinin mutluluk düzeyleri ile cinsiyet ve okul türü değişkenleri arasında anlamlı farka rastlanmazken; sınıf düzeyi, not ortalaması, gelir durumu, anne baba eğitim ve çalışma durumları ve günlük internet kullanımı değişkenleri arasında anlamlı farka rastlanmıştır. Öğrencilerin internet bağımlılığı ile okula yabancılaşma düzeyleri arasında orta düzey pozitif, mutluluk düzeyleri arasında negatif düşük düzey ilişki bulunmuştur. Lise öğrencilerinin okula yabancılaşma ve mutluluk düzeyleri arasında anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır. İnternet bağımlılığı üzerindeki göreli önem sırası; okula yabancılaşma ve mutluluktur. İnternet bağımlılığı, okula yabancılaşma ve mutluluk değişkenleri üzerinde yordayıcıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the relationship between high school students' internet addiction, school alienation and happiness levels. The research was carried out with 599 students studying in Ereğli district of Zonguldak province in 2019-2020 academic year and in Kağızman district of Kars province in 2020-2021 academic year. The 'Young Internet Addiction Scale', the 'School Alienation Scale' and the Oxford Happiness Scale were used as data collection tools. Frequency, percentage, arithmetic mean, t test for independent groups, one-way variance, correlation and regression analysis were used in the analysis of the data. It was found that high school students' internet addiction and alienation from school were low and their happiness was high. While there was no significant difference between the internet addiction levels of high school students and the variables of gender, grade level, parental education status; A significant difference was found between grade averages, school types, income status, parental employment status and daily internet use variables. While there is a significant difference between the levels of alienation from high school students and their grade, grade averages, school types, income status, parental working status and daily internet use; No significant difference was found between the levels of alienation from school and the variables of gender and educational status of parents. While no significant difference was found between the happiness levels of high school students and the variables of gender and school type; A significant difference was found between the variables of grade level, grade point average, income status, education and working status of parents, and daily internet use. A moderate positive relationship was found between students' internet addiction and alienation from school, and a low negative relationship was found between their happiness levels. No significant relationship was found between high school students' alienation from school and their happiness levels. Relative order of importance on Internet addiction; alienation from school and happiness. Internet addiction is a predictor of school alienation and happiness variables.