Fî Zılâli'l-Kur'ân tefsirindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirilmesi (Sûre Fatiha; Bakara; Al-i İmrân sûreleri)
Identification and assessment of hadith in the commentary of the fi zilâli'l-qur'an (Sura Fatiha; Bakara; Al-i İmrân)
  1. Tez No: 711141
  2. Yazar: MD MOHIBULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Kutub, Fî Zılâli'l-Kur'ân, Hadis, Tahrîc, Değerlendirilmesi, Sayyid Qutub, Fi Zilalil Qur'án, Hadith, Identification, Assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çalışmamızda, 20. asrın büyük dava ve ilim adamlarından olan Seyyid Kutub'un Fî Zılâli'l-Kur'ân adlı eserinin Fatiha, Bakara ve Âl-i İmrân Sûrelerinin tefsirinde geçen hadislerin tahrîc ve değerlendirmesini yaparak bu tefsirinde geçen rivayetlerin, hadis ilmi açısından güvenilirliğini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu ve problemi, amacı, önemi ve araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Seyyid Kutub'un hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ve vefatı hakkında anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Seyyid Kutub'un Fî Zılâli'l- Kur'ân adlı eserindeki (Fatiha, Bakara ve Âl-i İmrân Sûreleri)'nin tefsirinde geçen hadisler tespit edilip tahrîcleri yapmaya çalışılmış ve sıhhat durumuna göre sınıflandırma yapıp genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to analyze the identification and assessment of hadith in the Fi Zilali'l Qur'án (Sura Fatiha, Baqara, and Al-Imran), which is written by one of the great scholars of the 20th century Seyyid Qutub and at the same time, we tried to verify the reliability about these hadiths in this commentary according to sciences of hadiths. Our study consists of an introduction and two sections. In the introduction, are given about the purpose of the study and its importance, the problem of the research, the research method. In the first chapter, Sayyid Qutub's biography, his education, and his works, In the second chapter, identification and assessment of hadith in the Fi Zilali'l Qur'án (Sura Fatiha, Baqara and Al-Imran) and classification along with general assessment according to hadith's terms and status.