Designing and implementation of novel solar tracker system for Çukurova region
Çukurova bölgesı için yeni güneş takip sistemi tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 711173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE DEMİRDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: fotovoltaik, güneş takip sistemi, yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, solar photovoltaic, solar tracker, renewable energy, solar energy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünya nüfusunun artması, tüketim çağı, endüstri-teknoloji devrimleri ve etkileri ile birlikte enerjiye olan talep muazzam bir şekilde artmaktadır. Talebi karşılamak için yıllardır birçok enerji kaynağı enerji üretimi amacı ile kullanılmış ve enerji üretimi sağlanmıştır. Ancak hızla artan talebi karşılamak için üretimi artırmak amacıyla kullanılan fosil yakıtların sonunun geldiği görülüyor. Yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara en büyük alternatif olarak kabul edilmekte ve üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı yoğun bir şekilde artmaktadır. Bu artışta en büyük payı çevre dostu olması ve kurulum maliyetinin düşük olması nedeniyle güneş enerjisi almaktadır. Gelişen teknolojik gelişmeler sonucunda güneş enerjisinin enerji üretimi amaçlı kullanım oranı artmaktadır. Artan enerji talebini karşılamak için yapılan çalışmalardan bir diğeri de mevcut sistemlerden daha verimli ürünler sunmaktır. Güneş enerjisi panellerinin en büyük dezavantajı, güneşin açısına bağlı olarak elektrik üretmeleridir. Bu durum güneşin olmadığı veya açının farklı olduğu saatlerde üretimin düşmesine neden olur. Bu durumu iyileştirme ve üretimi artırma çabaları sonucunda güneş takip sistemleri ortaya çıkmıştır. Bu sistemler enerji üretiminde %25 ile %40 arasında verim sağlayarak üretimi arttırır. Bu yazıda hazırlanan panellerin, LDR sensörlerinden alınan veriler ile Arduino yazılımı üzerinden lineer motorların hareketi sağlanarak güneşi gün boyu izlemesi sağlanmıştır. Gün boyu güneş takip edilerek, güneş ışınları panellerle en uygun açıda buluşarak maksimum üretim hedeflenir. Güneş takip sistemi için hazırlanan ve çalıştırılan çift eksen, tek eksen ve sabit sistemler birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Araştırmalar, Çukurova bölgesinde güneş enerjisi santralleri kurulacaksa hem tek eksenli hem de çift eksenli güneş takip sistemlerinin tercih edilmesinin daha mantıklı olacağını gösteriyor. Sabit sistem, tek eksen güneş takip sistemi ve çift eksen güneş takip sistemi olmak üzere üç farklı sistem aynı ortam ve koşullarda çalıştırılmış ve üretim verileri karşılaştırılmıştır. Sabit sistem, tek eksenli sistem ve çift eksenli sistemler için portatifler oluşturularak ve üçünün üretim verilerinin aynı koşullar altında karşılaştırılmasıyla güneş takip sisteminin önemi vurgulandı.
Özet (Çeviri)
With the increase in the world population, the age of consumption, the industrial-technology revolutions and their effects, the demand for energy increases tremendously. In order to meet the demand, many energy sources have been used for years with the goal of energy production and energy production has been provided. However, fossil fuels, which are used to increase production in order to meet the rapidly increasing demand, seem to have come to an end. Renewable energy sources are accepted as the biggest alternative to fossil fuels and the rate of use of renewable energy sources in production is increasing intensively. Solar energy has the biggest share in this increase due to its environmental friendliness and low installation cost. As a result of developing technological developments, the rate of use of solar energy for energy production purposes is increasing. Another of the studies carried out to meet the increasing energy demand is to provide products with more efficiency than the existing systems. The biggest disadvantage of solar energy panels is that they produce electricity depending on the angle of the sun. This situation causes the production to decrease during the hours when the sun is absent or the angle is different. As a result of the efforts to improve this situation and increase production, solar tracking systems have emerged. These systems increase production by providing an efficiency between 25% and 40% in energy production. The panels prepared in this article have been provided to monitor the sun all day long by providing the movement of linear motors through the Arduino software with the data received from the LDR sensors. By following the sun all day long, the sun rays meet with the panels at the most suitable angle and maximum production is aimed. Double axis, single axis and fixed systems prepared and operated for the solar tracking system were compared with each other. Studies show that if solar power plants in the Çukurova region are to be implemented, it would be more logical to prefer both single-axis and dual-axis solar tracking systems. Three different systems, namely fixed system, single axis solar tracking system and dual axis solar tracking system, were operated in the same environment and conditions and production data were compared. The importance of the solar tracking system was emphasized by creating portables for the fixed system, single-axis system and dual-axis systems and comparing the production data of the three under the same conditions.