Yahudi ve İslam kutsal literatüründe Süleyman: Karşılaştırmalı bir çalışma
Solomon in jewish and Islamic sacred literature: A comparative study
- Tez No: 711282
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Süleyman, kral, peygamber, Süleyman Mabedi, Mescid-i Aksa, Solomon, King, Prophet, Solomon's Temple, Masjid al-Aqsa
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada Yahudi ve İslam kutsal literatüründe önemli bir yere sahip olan Süleyman karşılaştırmalı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amacı, önemi, kaynakları, kapsamı ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Yahudi kutsal literatüründe kral olarak tanınan Süleyman ele alınmıştır. Önce Süleyman dönemine kadar İsrailoğulları'na kısaca değinilmiştir. Bu çerçevede İsrailoğulları'nda krallığa geçiş dönemi ve Süleyman'dan önce krallık yapmış olan Saul ve Davud hakkında ana hatlarıyla bilgi verilmiştir. Sonra Süleyman'ın doğumundan tahta geçişine kadar yaşadıkları ve tahta geçmesinin ardından yaptığı değişikliklerden bahsedilmiştir. Bu meyanda İsrail halkı için büyük öneme sahip olan Süleyman Mabedi ile yaptığı diğer inşa faaliyetleri, ticaret alanında attığı büyük adımları üzerinde durulmuştur. Ayrıca Süleyman'a atfedilen kitap literatürü de gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde İslam kutsal literatürü çerçevesinde bir peygamber ve hükümdar olarak tanınan Süleyman ele alınmıştır. Kuran'da anlatılan bilgiler ışığında Süleyman'ın kimliğine dair bilinenler, babası Davud ile olan ilişkisi ve ondan aldığı mirastan bahsedilmiştir. Yine yöneticiliği, kendisine lütfedilen birçok özellik ve Mescid-i Aksa'yı inşa faaliyeti hakkında da bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise Yahudilikte ve İslam'da farklı şekilde tanınan ve konumlandırılan Süleyman karşılaştırılmış ve iki din arasındaki farklılık ve benzerlikler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Solomon, who has an important place in the Jewish and Islamic sacred literature, is examined in a comparative way. The study consists of introduction, two parts and conclusion. In the introduction part, the aim, importance, sources, scope and method of the study are mentioned. In the first chapter, Solomon, who is known as the king in the Jewish holy literature, is discussed. First, the Israelites were briefly mentioned until the time of Solomon. In this context, information about the transition period of the Children of Israel to the kingdom and Saul and David, who were kings before Solomon, was given in general terms. Then, the experiences of Solomon from his birth to his accession to the throne and the changes he made after his accession to the throne were mentioned. In this context, the Temple of Solomon, which is of great importance for the people of Israel, and other construction activities and the great steps he took in the field of trade are emphasized. In addition, the book literature attributed to Solomon was also reviewed. In the second part, Süleyman, who is known as a prophet and ruler within the framework of Islamic sacred literature, is discussed. In the light of the information described in the Qur'an, what is known about Solomon's identity, his relationship with his father David and the inheritance he received from him are mentioned. Again, information was given about his management, many features bestowed upon him, and the construction activity of Masjid al-Aqsa. In the conclusion part, Suleiman, who is known and positioned differently in Judaism and Islam, is compared and the differences and similarities between the two religions are evaluated.