67 numaralı Ayıntâb Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1128-1129 / M. 1716-1717 S. 218-427)
Transcription and evaluation of the Ayıntâb Şer'iyye Register no. 67 (H. 1128-1129 / M. 1716-1717 P.218-427)
  1. Tez No: 711310
  2. Yazar: SAİME KIRKAYA SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şeri'yye Sicili, Mahkeme, Kadı, Ayıntâb, Ser'iyye Registry, Court, Muslim Judge, Ayıntâb
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Tarih araştırmalarında Osmanlı Devleti'nin arşiv kaynaklarından olan Şer'iyye Sicil Defterleri, kaydedildikleri dönemin idarî, adlî, sosyal, kültürel, askerî ve ekonomik konuları ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulunduran birinci elden kaynaklarındandır. 67 numaralı Ayıntâb Şer'iyye Sicili h.1128/1129 m.1716/1717 tarihleri arasında Ayıntâb mahkemesinde görülen dava kayıtlarının ve diğer makamlardan gönderilen belgelerin deftere kaydedilmesinden oluşmaktadır. Sicilin 218-427 sayfa numaralı kısımları çalışılmış, 112 varakta 318 adet belge incelenmiştir. Bu belgelerde evlilik, mehir, nafaka, vasi tayini, tereke-miras, alım-satım, vakıf, suç ve ceza gibi hukuki içerikli konuların yanı sıra idari içerikli konularada yer verilmiştir. Şer'iyye Sicilinin incelenmesi ile Osmanlı hukuk sistemini işleyişi, Ayıntâb'ın yönetim mekanızması, demografik yapısı, kültürel izleri, halkın sosyal, ekonomik ve dinî yaşantısı, şehirde tarım, hayvancılık, ticari yönden üretim-tüketim kapasitesi gibi alanlarda bilgiler doğrultusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı Osmanlı arşiv kaynakları kullanılarak Osmanlı dönemi şehir tarihi çalışmalarına bir katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In the historical studies, Ser'iyye Registry Books, one of the archival sources of the Ottoman Empire, are first-hand sources containing detailed information about the administrative, judicial, social, cultural, military and economic issues of that period. Ayıntâb Şer'iyye Registry numbered 67 was formed by recording the cases processed in Ayıntab Court between h.1128/1129 m.1716/1717 and the documents sent from other authorities. Sections 218-427 of the registry were studied, and 318 documents in 112 sheets were examined. In these documents, in addition to legal matters such as marriage, dowry, alimony, appointment of a guardian, estate-inheritance, purchase-sale, foundation, crime and punishment, administrative matters are also included. By examining the Ser'iyye Registry, evaluations were made on the functioning of the Ottoman legal system, the administrative mechanism of Ayıntâb, its demographic structure, cultural traces, the social, economic and religious life of the people, agriculture, livestock, commercial production-consumption capacity in the city. The goal of this research is to contribute to the urban history studies of the Ottoman Empire by using Ottoman archive sources.