Sporcuların dikkat ve reaksiyon düzeylerinin branşlara göre karşılaştırılması
Comparison of attention and reaction levels of athletes according to branches
  1. Tez No: 711326
  2. Yazar: MUSTAFA RAMZI OTHMAN SALIHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Kompozisyonu, Dikkat, Reaksiyon, Nitelikli Eğitim, Body Composition, Attention, Reaction, Quality Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı branşlardaki sporcuların dikkat ve reaksiyon düzeylerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama tekniği kullanılmıştır. Araştırma katılımcıları, takım sporları, mücadele sporları ve kış sporlarından toplam 55 sporcudan oluşmaktadır. Sporcuların kompozisyonları vücut (Tanita TBF 300), reaksiyon (Witty Sem) ve dikkat seviyeleri (D2 dikkat testi) ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 26 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: D2 dikkat testinde psikomotor hız ve kavrama hızı test performansı açısından branşlar arasında anlamlı farklılıklar vardır. En iyi sonuç futbol branşında, en zayıf sonuç basketbol branşında tespit edilmiştir. Seçici dikkat, dikkat hatası, konsantrasyon performans, dikkatin sürekliliği ve toplam süre açısından anlamlı fark tespit edilmemiştir. Reaksiyon testinde, reaksiyon süreleri (toplam, temas ve ortalama süre) açısından branşlar arasında anlamlı farklılığa rastlamamıştır. Vücut kompozisyonu değerlerinde bazal metabolizma oranlarında en yüksek kickboks, en düşük voleybol branşı sporcularına ait olmak üzere anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Vücut yağı oranlarında branşlar arasında anlamlı fark bulunmuş ve en yüksek yağ oranı voleybol, en düşük ise kayakla atlama sporcularında olduğu tespit edilmiştir. Yağsız vücut kitlesinde branşlar arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Kickboks sporcuları en yüksek, voleybol sporcuları ise en düşük değere sahip olduğu görülmüştür. Mücadele sporları takım sporlarından istatistiki olarak anlamlı derecede daha iyi değere sahiptir. Sonuç: Psikomotor hız, kavrama hızı ve test performansı açısından basketbol branşının diğer sporlara oranla çok zayıf olduğu görülmektedir. Mücadele ve doğa sporlarının yağ oranı, yağsız vücut kitlesi ve toplam vücut sıvısına etkisi takım sporlarına göre daha iyi düzeydedir. Özellikle futbol ve kickboks sporcularının voleybol ve basketbol sporcularından daha iyi değerlere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the attention and reaction levels of athletes in different branches. Method: In the research, scanning technique, one of the quantitative research methods, was used.Research participants consist of 55 athletes from team sports, combat sports and winter sports. The composition of the athletes, body (Tanita TBF 300), reaction (Witty Sem) and attention levels (D2 attention test) were measured. The obtained data were analyzed with SPSS 26 package program. Findings: There are significant differences between branches in terms of psychomotor speed and grip speed test performance in the D2 attention test. The best result was determined in the football branch, and the weakest in the basketball branch. No significant difference was found in terms of selective attention, attention error, concentration performance, continuity of attention and total time. In the reaction test, no significant difference was found between branches in terms of reaction times (total, contact and average time). There is a significant difference between branches in body composition values and basal metabolism rates. The highest kickboxing and the lowest branch belong to volleyball athletes. A significant difference was found between branches in body fat ratios and it was determined that the highest fat ratio was in volleyball and the lowest in ski jumping athletes. There was a significant difference between branches in lean body mass. Kickboxers have the highest value, while volleyball athletes have the lowest. Combat sports have significantly better value than team sports. Result: It is seen that basketball branch is very weak compared to other sports in terms of psychomotor speed, grip speed and test performance. The effects of combat and outdoor sports on fat ratio, lean body mass and total body fluid are better than team sports. We can say that especially football and kickboxing athletes have better values than volleyball and basketball players.