Yüzmede reaksiyon zamanının dünden bugüne incelenmesi
Investigation of reaction time in swimming from past to today
- Tez No: 906496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE AKPINAR KOCAKULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Olimpiyat, performans, reaksiyon zamanı, yüzme, Tez, Oliympics, performance, reaction time, swimming
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı 2000-2020 yılları arasında olimpiyatlarda yüzülmüş branşlarda ilk üçe girmeyi başarmış sporcuların elde ettikleri başarıya reaksiyon derecelerinin etkisini incelemektir. Çalışma grubu, 292 erkek, 293 kadın olmak üzere 585 sporcudan oluşturulmuştur. Veriler literatür taramaları, Wordaquatıcs'de (eski ve bilinen adıyla FINA) bulunan resmi sonuçlar retrospektif yöntemlerle elde edilmiştir. Sporcuların cinsiyetlerine göre reaksiyon süreleri arasındaki ilişkinin incelenmesinde Independent Sample T Testi, sporcuların cinsiyetlerine göre yarışma zamanları arasındaki ilişkinin incelenmesinde Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Sporcuların yaşı, olimpiyat yılları, branş, madalya ve ülkelere göre reaksiyon sürelerinin karşılaştırılmasında One Way ANOVA, yarışma zamanlarının karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Tüm çalışmada anlamlılık düzeyleri 0,05 ve 0,01 değerleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Bulgularımıza göre, cinsiyet kategorisinde, sporcuların %49,9'u erkek ve %50,1'i kadındır. Olimpiyat yılı kategorisinde, en fazla katılımın %17,4 ile 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda olduğu görülmektedir. Branşlara göre dağılıma bakıldığında, en fazla yarışmacının %6,3 ile 100m sırt üstü ve 200m sırt üstü branşlarında yer aldığı bulunmuştur. Ülkelere göre katılım incelendiğinde, en fazla katılımın %31,1 ile ABD'den olduğu, onu %15,6 ile Avustralya'nın takip ettiği görülmektedir. Erkeklerin ortalama reaksiyon süresi 0,71 saniye iken, kadınların ortalama reaksiyon süresi 0,73 saniye olduğu bulunmuştur. Erkeklerin ortalama reaksiyon süresi 0,71 saniye iken, kadınların ortalama reaksiyon süresi 0,73 saniye olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; yapılan detaylı analizlere göre, 2000-2020 yılları arasında yapılan olimpiyatlarda özellikle reaksiyon zamanlarında anlamlı bir ilerlemenin olduğu ve bu sürenin kısaldığı görülmektedir. Özellikle erkeklerin reaksiyon süreleri kısa olmasına rağmen yüzme sürelerinin kadınlara göre daha uzun olması dikkat çekicidir. Özellikle müsabaka türlerine göre reaksiyon zamanları incelendiğinde sporcuların kısa mesafe yarışlarda daha kısa reaksiyon zamanına sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of reaction times on the success achieved by athletes who managed to place in the top three in swimming events at the Olympics between 2000 and 2020. The study group consisted of 585 athletes, including 292 men and 293 women. The data were obtained through literature reviews and retrospective methods using official results available on Wordaquatics (formerly known as FINA). The Independent Sample T-Test was used to analyze the relationship between reaction times and the gender of the athletes, while the Mann Whitney U Test was used to examine the relationship between competition times and the gender of the athletes. One Way ANOVA was used to compare reaction times based on the age of the athletes, Olympic years, event type, medal, and countries, while the Kruskal Wallis H Test was used to compare competition times. Throughout the study, significance levels of 0.05 and 0.01 were considered. According to our findings, in the gender category, 49.9% of the athletes were male and 50.1% were female. In the Olympic year category, the highest participation was observed at the 2020 Tokyo Olympics with 17.4%. When looking at the distribution by events, the highest number of competitors were found in the 100m backstroke and 200m backstroke events, each with 6.3%. In terms of participation by country, the highest participation was from the USA with 31.1%, followed by Australia with 15.6%. The average reaction time for men was found to be 0.71 seconds, while for women it was 0.73 seconds. In conclusion, detailed analyses indicate that there has been a significant improvement in reaction times at the Olympics held between 2000 and 2020, with these times decreasing over the years. Notably, although men's reaction times are shorter, their swimming times are longer compared to women.