Evli bireylerde cinsel doyum ve bağlanma stillerinin evlilik uyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between sexual satisfaction and attachment styles and marital adjustment in married individuals
  1. Tez No: 711454
  2. Yazar: EZGİ ÖZAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel doyum, bağlanma stilleri, evlilik uyumu, Sexual satisfaction, attachment styles, marital adjustment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yapılan bu çalışmada evli bireylerde cinsel doyum ve bağlanma stilleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlere göre cinsel doyum, bağlanma stilleri ve evlilik uyumu düzeylerinde farklılık olup olmadığı incelenerek, elde edilen bulgular literatür doğrultusunda tartışılmıştır. Yapılan araştırma ilişkisel tarama modeliyle tasarlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini evli olan 150 birey oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada çalışmaya katılmaya gönüllü olan bireylere Demografik Form, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Evlilikte Uyum Ölçeği uygulanmış olup, katılımcılara online anket yoluyla ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan evli bireylerden elde edilen veriler Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı (SPSS) programıyla analiz edilmiştir. İlk olarak verilerin normallik testi gerçekleştirilmiş, basıklık ve çarpıklık değerlerinin belirtilen sınır içerisinde olduğu anlaşılarak, parametrik testlerden faydalanılmıştır. Demografik değişkenlerin ölçek puanlarıyla karşılaştırılmasında t testi ile One Way Anova testi kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek içinse korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyete göre cinsel doyum ve güvenli bağlanma, eğitim durumuna göre kaygılı-kararsız bağlanma ile evlilik uyumu, çalışma durumuna göre kaygılı-kararsız bağlanma puanları farklılaşmaktadır. Yaş, evlenme süresi ve çocuk sayısına göre evlilik uyum düzeyi farklılık gösterirken, cinsel doyum güvenli, kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma farklılık göstermemektedir. • Evlilik uyumu ile cinsel doyum ve kaygılı-kararsız bağlanma arasında negatif yönde, güvenli bağlanma ile pozitif yönde korelasyon vardır. Evlilik uyumu ile kaçınan bağlanma arasında anlamlı ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, examination of the relationship between sexual satisfaction and attachment styles and marital adjustment in married individuals is aimed. Moreove, it was examined whether there is any difference in sexual satisfaction, attachment styles and marital adjustment levels or not as per demographic variables and the findings were discussed in line with the literature. The research was designed with relational screening model. Th sample of this research consists of 150 married individuals. In the study, Demographic Form, Arizona Sexual Lives Scale, Three-Dimensional Attachment Styles Scale and Marital Adjustment Scale were applied to individuals who were voluntarily participate in the study, online survey was used to reach to participants. Data obtained from married individuals participated to the research was analysed by using Statistics Program for Social Sciences. Firstly, normalization test was applied and it was realized that kurtosis and skewness values are within the limits specified and parametrical tests were used. In comparing demographic variables with scale points, t test and One Way Anova Test were used. Correlation analysis was used in order to test hypotheses. As a result of the research, sexual satisfaction and secure attachment points as per gender, anxious-unstable attachment and marital adjustment as per educational status, anxious-unstable attachment points as per working status differ. While marital adjustment level varies as per age, marriage time and number of children, sexual satisfaction, secure, avoidant, anxious-unstable attachment levels do not vary. There is a negative correlation between marital adjustment and sexual satisfaction and anxious-unstable attachment, while there is a poisitive correlation between marital adjustment and secure attachment. There is no significant correlation between marital adjustment and avoidant attachment style.