İnovatif ambalaj türlerinin sürdürülebilirliğe etkisinin değerlendirilmesi: Tıbbi cihaz sektöründe bir uygulama
Evaluation of the impact of innovative packaging types on sustainability: An application in the medical device industry
- Tez No: 711459
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Ambalaj, İnovatif Ambalaj, Sustainability, Sustainable Packaging, Innovative Packaging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sürdürülebilirliğin, Dünya'nın devamlılığı için önemli bir kavram olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Ambalaj, tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu bir üründür ve kullanımı giderek artmaktadır. Bu artış ile birlikte sürdürülebilir ambalaj gereksinimi de giderek artmaktadır. Çalışmada öncelikle sürdürülebilirlik boyutları olan sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlar ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İnovatif ambalaj türleri kullanılarak çevresel ve ekonomik katkılar sağlanmıştır. Yine literatür taramasından elde edilen çıktılar ile sürdürülebilir ambalajın prensipleri ve stratejileri ile araştırma ilişkilendirilmiş ve ürünler ile ilgili değişiklikler sürdürülebilir ambalajın prensipleri olan etkili, verimli, döngüsel ve güvenli kavramları kullanılarak yapılmıştır. Bunun yanında Wallmart'ın sürdürülebilir ambalaj için belirlediği 7R modelinde bulunan kaldırma, azaltma, yeniden kullanım, yenilenebilir, geri dönüştürülebilir, kazanç, okumak kavramları kullanılarak firmanın ambalajlarında sürdürülebilirlik adına değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar ile iki ürün grubunda kağıt kullanımı toplam ~26.5 ton azaltılmış olup, yıllık ~455 ağaç kurtarılmıştır. Farklı bir ambalaj grubunda ise ürünler geri dönüştürülebilir ürünlere çevrilirken yıllık ~ %60 maliyet avantajı elde edilmiştir. Diğer iki grupta ise doğaya saygılı ürünler kullanılması hedeflenmiş ve başarı ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is better understood every day that sustainability is an important concept for the continuity of the world. Packaging is a product needed by all sectors and its use is increasing day by day. With this increase, the need for sustainable packaging is also increasing. In the study, first of all, the literature on sustainability dimensions, social, environmental and economic dimensions, has been searched. Environmental and economic contributions have been made by using innovative packaging types. Again, the outputs obtained from the literature review were associated with the principles and strategies of sustainable packaging and the research, and the changes regarding the products were made using the concepts of effective, efficient, circular and safe, which are the principles of sustainable packaging. In addition, changes were made in the company's packaging for sustainability by using the concepts of lift, reduce, reuse, renewable, recycling, income, reading in the 7R model determined by Wallmart for sustainable packaging. With these studies, the use of paper in two product groups was reduced by ~ 26.5 tons in total, and ~ 455 trees were saved annually. In a different packaging group, an annual cost advantage of ~ 60% has been achieved while transforming the products into recycled products. In the other two groups, it is aimed to use products that are respectful to nature and have been successfully concluded.