Innovation management in Turkish industrial companies
Türk sanayi kuruluşlarında inovasyon yönetimi
- Tez No: 82213
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon yönetimi, Türk sanayi, TTGV VI, Innovation management, Turkish industry, TTGV IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz TÜRK SANAYİ KURULUŞLARINDA İNOVASYON YÖNETİMİ Elçi, Şirin Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politika Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Eylül 1999, 132 sayfa Bu çalışma ile Türk sanayi kuruluşlanrun inovatif becerilerinin artırılmasını amaçlayan bir inovasyon yönetim programı tasarlanmıştır. İnovasyon yönetim programı, başlıca üç aşamadan oluşmaktadır: İnovasyon yönetim aracı yardımıyla bir şirketin inovasyon yönetim performansının değerlendirilmesi, değerlendirme sonucu hazırlanan eylem planının uygulanması, iyileşmenin ve gelişmenin izlenmesi. Program, Türk sanayi kuruluşlarının teknolojik inovasyon faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş özel bir kuruluş olan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından kullanılacaktır. Tez, inovasyonun ve inovasyon yönetiminin gerekliliğinin açıklanması ile başlamaktadır. Gelişmiş ülkeler içinendüstriyel inovasyonun desteklenmesi ulusal bir politika konusu olduğundan, Türkiye'nin endüstriyel inovasyon politikası ile karşılaştırmak amacıyla ABD, Japonya ve Avrupa Birliği'nin inovasyon politikaları konusunda bilgi verilmektedir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği'nin inovasyon politikası ve buna bağlı programlar incelenmek üzere model olarak seçilmiştir. Daha sonra, Türk sanayi kuruluşları arasında yapılan pilot araştırma, programda kullanılacak inovasyon yönetim aracının seçimi ve programın metodolojisinin belirlenmesi aşamalarından oluşan tasarım süreci tartışılmıştır. Bu çalışma, ayrıca, seçilen aracın ve belirlenen metodolojinin test edilmesi amacıyla yürütülen örnek çalışmalar hakkında da bilgi içermektedir. Bu örnek çalışmalar göstermiştir ki, tasarlanan inovasyon yönetim programı, TTGV'nin Türk sanayi kuruluşlarının inovasyon yönetim becerilerinin artırılması yönündeki hedeflerine ulaşmasma katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INNOVATION MANAGEMENT IN TURKISH INDUSTRIAL COMPANIES Elçi, Şirin M.S., Program of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip Co-Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz September 1999, 132 pages In this thesis, an innovation management program toward Turkish industrial companies is designed to increase innovative capabilities of them. The innovation management program covers three main stages: Assessment of the innovation management performance of a company by means of an innovation management tool, implementation of an action plan prepared as a result of assessment and follow-up of the improvement and development. The program will be used by the Technology Development Foundation of Turkey (TTGV), a non-governmental organization established to support technological innovation activities of Turkish industrial companies. The thesis starts by giving information on the demand for innovation and its management. Since supporting industrial innovation is a national iiipolicy issue for developed countries, innovation policies of the USA, Japan and European Union are discussed to compare to that of Turkey. Innovation policy and related programs of the European Union are selected as a model for detailed investigation. Then, the process of designing the innovation management program is discussed. This process covers a pilot survey conducted among Turkish companies, the actions of selecting an innovation management tool and determining the methodology of the program. The thesis also contains case studies performed to test the tool selected and methodology set. As a result of the case studies, it is concluded that the innovation management program will contribute to the efforts of TTGV for reaching its target of enhancing innovative capabilities of Turkish industrial companies.