İbn Tufeyl'de aklın yetkinleşmesi
The perfection of reason in Ibn Tufail
- Tez No: 711561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENGÜN MELTEM ACAR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Tufeyl, Akıl, Fizik, Metafizik, Din, Ibn Tufail, Mind, Physics, Metaphysics, Religion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnsana bilgiyi sağlayan ve onda bu ilgiyi uyandıran şey sahip olduğu akıldır. İbn Tufeyl de felsefi sistemini oluştururken bu temel üzerine oturtmuştur. İbn Tufeyl'e göre insan hiçbir öğreticiye ihtiyaç duymadan fizik ve metafizik arasında ilişki kurabilir ve bilgiyi elde edebilir herkesten uzakta doğayı takip ederek, var oluştan yok oluşa kadar her şeyin nedenini kendi deneyimleriyle öğrenebilir. Bu yolla ilerleyen insan aklı en yetkin seviyeye gelerek, insan-ı kamil mertebesine yükselerek yakıni bilgiye ulaşabilir. Bu bilgiye vakıf olan insan için gerçek bir özgürlük ve sonsuz mutluluk söz konusudur. Onun yaptığı felsefi soruşturma ve ruhsal arınmanın götürdüğü nihai sonuç ise akıl ile vahyin çatışmadığı, aksine birbirini gerektirdiğidir. İnsanın felsefi bir çabayla öğrenmiş olduğu bilgi ile Allah'ın vahyettiği bilgi aynıdır. Bu iki bilgi arasındaki çelişki ise sadece görünürde bir çelişkidir ve dinin derinine inen insanlar felsefe ve dine aynı ölçüde kıymet verirler.
Özet (Çeviri)
Reason is the only thing that provides knowledge and interest to a person Ibn Tufayl also built his philosophical system on this basis. According to Ibn Tufayl, people can acquire knowledge by establishing a relationship between physics and metaphysics without the need for a teacher, and by following nature away from everyone, they can learn the reason for everything from existence to extinction through their own experiences. The human mind, which progresses in this way, can reach the most competent level by rising to the level of the perfect human and reach true knowledge. And the one, who poses this quality becomes a matter of free and limitless happiness. The philosophical question Ibn Tufail proposes together with the spiritual result does not only lead to the divine, but completes it. A person who acquires philosophical knowledge gets the knowledge of divinity from Allah. The contrast between these two is only illusionary and a person who shares the depth of the philosophy incorporates the depth of the religion within.