Otomotiv sektöründe alıcı ve tedarikçi ilişkisinde güven, kültür ve iş birliği: Batı ve Japon kökenli firmalar üzerinden bir karşılaştırma
Trust, culture and cooperation in buyer and supplier relationship in the automotive industry: A comparison of western and Japanese origin companies
- Tez No: 711601
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Güven, Kültür, İş Birliği, Supply Chain, Trust, Culture, Cooperation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Alıcı ve tedarikçi ilişkilerinde ürün veya hizmetlerin son kullanıcılara istenilen kalitede, uygun zamanda, doğru miktarda, düşük maliyetle ulaştırılması önemlidir. Alıcı ve tedarikçiler, bulundukları sektörde diğer firmalarla rekabet edebilmek için birlikte iş birliği gerçekleştirmelidirler. Başarılı bir iş birliğinde ise, bağlı bulundukları kültürel etkiler ve aralarındaki güven duygusu etkilidir. Bu çalışmada; otomotiv tedarik zincirinde; fiyat, Ar-Ge, yenilikçilik, kalite ve termin olarak belirlenmiş kriterlerin Batı ve Japon yönetiminde, güven ve kültür kavramları aracılığıyla iş birliğindeki farklılığı belirlemedeki etkileri amaçlanmaktadır. Çalışma için öncelikle kapsamlı bir literatür araştırması gerçekleştirilmiştir. Literatür doğrultusunda çalışmanın teorik modeli ve hipotezleri belirlenmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenleri ölçmeye uygun ölçekler tespit edilip, veri toplama aracı olarak anket formu oluşturulmuştur. Anket formunun uzmanlar tarafından değerlendirilmesi ve pilot çalışmasının yapılması gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de faaliyet gösteren Batı menşeili ve Japon menşeili orijinal ekipman üreticisi tedarikçileri belirlenerek 371 anket formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada ileri sürülen teorik model ve hipotezleri analiz etmek amacıyla tanımlayıcı istatistikler, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi aracılık etkisi bootstrap tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hipotezlerin desteklenmiş ve alıcı-tedarikçi ilişkisinde, güvenin ve kültürün iş birliği üzerinde aracılık etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In buyer-supplier relations, it is important to deliver the products or services to the end users in the desired quality, at the right time, in the right amount and at low cost. Buyers and suppliers should cooperate together in order to compete with other companies in their sector. In a successful cooperation, the cultural influences they are attached to and the sense of trust between them are effective. In this study; in the automotive supply chain; The effects of the criteria determined as price, R&D, innovation, quality and deadline in determining the difference in cooperation (through) the concepts of trust and culture in Western and Japanese management are aimed. For the study, first of all, a comprehensive literature search was carried out. In line with the literature, the theoretical model and hypotheses of the study were determined. Scales suitable for measuring dependent and independent variables were determined and a questionnaire form was created as a data collection tool. The survey form was evaluated by experts and a pilot study was carried out. Western origin and Japanese origin original equipment manufacturer suppliers operating in Turkey were determined and 371 questionnaires were used as data collection tool. In order to analyze the theoretical models and hypotheses put forward in the research, descriptive statistics, confirmatory factor analysis and structural equation modeling mediating effect bootstrap technique were used. As a result of the research, the hypotheses were supported and it was seen that trust and culture had a mediating effect on cooperation in the buyer-supplier relationship.