Son devir müfessirlerinden Endonezyalı Abdülmâlik Kerim Emrullah'ın tefsir görüşleri
Tafsir opinion of Indonesian Abdulmalik Karim Amrullah, a last era
- Tez No: 711649
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Endonezya, Tefsîru'l-Ezher, Çağdaş, el-Menâr, Indonesia, Tafsir Al-Azhar, Contemporary, Al-Manar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Hz. Peygamberden asrımıza kadar Kur'ân-ı Kerim üzerinde tefsir yazan hayli müellif bulunmaktadır. Bunlar arasında dönemi ya da sonrasında keşfedilip takip edilenler olduğu gibi gün yüzüne çıkamayanlarda vardır. Gerek yazıldığı dönem gerekse sonrasında içinde telif edildiği halkın dahi itibarına nail olmuş tefsirlerden biri de Abdulmâlik Kerim Emrullah'ın yazdığı eserdir. Sadeliği, ilmi açıdan kısa ve özlü bilgi vermesi, müellifinin tebliğ öne çıkması gibi saiklerin eserin tanınıp benimsenmesinde etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bu doktora tezi olarak hazırlanan iş bu çalışma dönemi ve sonrasında ilgiyle takip edilmesine rağmen yazıldığı coğrafya dışında şöhret bulmamış Abdulmâlik Kerim Emrullah'ın telif ettiği Tefsîru'l-Ezher adlı eserini konu edinecektir. Abulmâlik Kerim Emrullah'in Tefsîru'lEzher adlı eseri hakkında olacaktır. Müellif Güneydoğu Asya'da ve özellikle Endonezya'da çok etkili olan bir çağdaş dönem müfessiridir. Bu araştırma üç ana bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm Endonezyanın İslamı kabul etme süreci çerçevesinde bölgede telif edilen tefsirler; müfessirlerinin yaşam hikayeleri, diğer eserleri, siyasi, edebi, sosyo-kültürel bazı çağdaş sorunlar hakkındaki görüşleri temelinde mümkün olduğunca ortaya konulmaya gayreti ediklecektir. Bu sayede elde edilecek bulgulardan hareketle böledeki tefsir faaliyetinin gelişim süreci ve bu süreçte şekillenen karakteristik özellikler bölümün ana temasını teşkil edecektir. Daha sonra ikinci bölümde Tefsîru'l-Ezher'in profili, müfessirin Ulumül Kur'ân hakkındaki görüşleri, tarihi tefsir yapma yöntemi ve tefsir dirayetinin yöntemi anlatılmaktadır. Üçüncü bölüm, çağdaş tefsir paradigmasındaki değişimi / kaymayı, ilişkiyi, Tefsîru'l-Ezher ile Tefsîru'l-Menâr arasındaki etkiyi, günümüzde özellikle Endonezya'da çağdaş tefsirlerin geliştirilmesi için el-Ezher'in tefsirinin katkısı ve eleştirileri zaman dahil çeşitli açılardan analizi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are quite a few authors who wrote a commentary on the Quran from the Prophet Muhammad to our century. Among these, there are those reflected in every period and those that could not come up. One of the commentaries adopted by science and the public in terms of preference is the work written by Abul Malik Karim. Its simplicity, scientific brief, and concise information, and the author's prominence in notification and representation helped the work be recognized. The research we will do in this study will be about the work named Tafsir Al-Azhar by Abul Malik Karim Amrullah (Hamka). The author is a modern period commentator who has been very influential in Southeast Asia, especially in Indonesia. This research is divided into three main sections. The first part describes the process of Indonesian adoption of Islam, the development of commentaries in Indonesia, the interpreters' life stories, some of the works of the interpreters, and their views on some contemporary issues such as politics, literature, and socio-cultural. Later, in the second chapter, Tafsir-i Azhar's profile, the views of the commentator about the Quran, the method of making historical exegesis, and the method of tafsir are explained. The third section discusses the change/shift in the contemporary paradigm of exegesis, the relationship, the effect between Tafsir AlAzhar and Tafsir El-Menar, the contribution and criticism Al-Azhar's interpretation for the development of contemporary commentaries in Indonesia, especially in time, and its analysis from various angles.