Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde patolojik yas ile duygu regülasyonu vetravmatik stresin incelenmesi
Investigation of emotion regulation andtraumatic stress with pathological law in theTurkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 711680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: patolojik yas, duygu regülasyonu, travmatik stres, pathological grie, emotion regulation, traumatic stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada KKTC sınırları içerisinde bulunan bireylerin yas süreçlerini, travma belirtilerini ve ilgili sosyodemografik değişkenlerle ilişkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'inde yaşayan 18- 50 yaş aralığındaki bireyler olarak belirlenmiştir. Araştırmaya amaçlı örneklem tekniği ile seçilen 450 birey dahil edilmiştir. Yas sürecindeki değişkenleri tespit edebilmek amacı ile Demografik Bilgi Formu, Temel Yas Unsurları Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Travmatik Stres Belirti Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde araştırmaya katılan katılımcıların %69,23 (288) Kadın, %30,77 (128) Erkek olmak üzere toplamda 416 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırmada kişilerin sosyodemografik özelliklerinden cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu; kayıp ile ilgili özelliklerden ise ölümü üzerinden geçen süreye ve kaybettiği kişinin yakınlık derecesine göre yas şiddetini anlamlı bir biçimde açıkladığı belirlenmiştir. Bu araştırma kaybın ardından geçen sürenin yas dönemiyle olan ilişkisini kesitsel bir desen kullanarak incelemiştir. Ancak, boylamsal bir araştırma deseni kullanılarak geçen sürenin etkisini daha kuvvetli bir biçimde gözlemlemek mümkün olabilir. Bulguların bu konuyla ilgili yapılacak olan araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the mourning processes, trauma symptoms and the relationship with the relevant sociodemographic variables of individuals within the borders of the TRNC. The population of the research has been determined as individuals between the ages of 18-50 living in Northern Cyprus. 450 individuals selected by purposeful sampling technique were included in the study. Demographic Information Form, Basic Grief Elements Scale, Emotion Regulation Scale and Traumatic Stress Symptom Scale were used to determine the variables in the grief process. When the results were examined, it was applied to a total of 416 participants, 69.23% (288) of the participants in the study, Female, 30.77% (128). In the study, a significant relationship was found between the sudden / unexpected or expected / sequential perception of the person's death pattern with gender, cause of death, and the proximity of the deceased. In addition, the sociodemographic characteristics of the individuals include gender, age, marital status, educational status; Among the characteristics related to the loss, it was determined that it explained the severity of the grief significantly according to the time passed after his death and the degree of closeness of the person he lost. This research examined the relationship between the time elapsed after loss and the bereavement using a cross-sectional design. However, it may be possible to more strongly observe the effect of elapsed time using a longitudinal research design. It is thought that the findings will contribute to the researches to be done on this subject. .