Kapalı ölçü tekniğinde farklı tür post tasarımlarının ölçünün boyutsal doğruluğuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of different TYPES of post designs on the dimensional accuracy of the impression in transfer impression technique
- Tez No: 711688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ÜLGEY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kapalı ölçü postu, Ölçü doğruluğu, İmplant, Kapalı ölçü postu tasarımı, Closed impression post, impression accuracy, Implant, Closed impression post design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İmplantların üç boyutlu konumlarının çalışma modeline doğru olarak transfer edilememesi ve böylelikle pasif uyumun sağlanamaması önemli bir klinik problemdir. Ölçünün ve çalışma modelinin doğruluğu; ölçü postlarının modifikasyonlarına, tercih edilen ölçü malzemesine ve kullanımına, ölçüm yöntemine, model hazırlanmasında kullanılan alçının boyutsal değişimine, implant sayısına, implant derinliğine, implant açısına ve benzeri etkenlere bağlı olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, kapalı ölçü postlarının farklı tasarımlarının, implant ölçülerinin boyutsal stabilitelerine etkisinin in vitro ortamda araştırılmasıdır. Çalışmamızda her birinde aynı tasarıma sahip 5 örnek olacak şekilde 5 çalışma grubu planlandı. Ölçü postları formlarına ve girinti miktarlarına göre (daha az girintiye sahip konik form, daha fazla girintiye sahip konik form, daha az girintiye sahip kare form, daha fazla girintiye sahip kare form) gruplandırıldı ve üretildi. Her grup için 6 model elde edilmesi planlandı. Çalışma gruplarından ölçüler alındı ve modeller elde edildi. Ana model ve alçı modeller üç boyutlu optik tarama cihazı ile tarandı ve dijital ortama aktarıldı. Modeller üzerinde bir molar bölgesinde yer alan laboratuvar analoğu sabit tutularak, diğer analoglarla arasındaki uzaklık ölçümleri gerçekleştirildi. Modeller üzerinde molar ve premolar bölgelerinde x ve y düzlemlerinde ölçümler yapıldı. Çalışma modelleri üzerinde yapılan ölçümler ile ana model üzerinde yapılan ölçümler kıyaslandı. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA testi ile gerçekleştirildi. Ölçü postu dizaynlarında ve girinti miktarlarındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaratamadığı bulundu (p>0.05). Sonuç olarak; aynı ölçü postu tasarımında farklı girinti miktarlarının bulunması ve farklı ölçü postu tasarımlarının tercih edilmesi ölçünün boyutsal doğruluğunu değiştirmedi.
Özet (Çeviri)
It is an important clinical problem that the three-dimensional positions of the implants cannot be accurately transferred to the working model and thus passive fit cannot be achieved. Accuracy of measure and working model; It may depend on the modifications of the impression posts, the preferred impression material and use, the measurement method, the dimensional change of the plaster used in the preparation of the model, the number of implants, the implant depth, the implant angle and similar factors. The aim of this study is to investigate the effect of different designs of closed impression posts on the dimensional stability of implant dimensions in vitro. In our study, 5 study groups were planned, each with 5 samples with the same design. Impression posts were grouped and produced according to their forms and indentation amounts (conical form with less indentation, conical form with more indentation, square form with less indentation, square form with more indentation). It was planned to obtain 6 models for each group. Measurements were taken from the study groups and models were obtained. The main model and plaster models were scanned with a three-dimensional optical scanning device and transferred to digital media. By keeping the laboratory analog located in a molar region constant on the models, distance measurements were performed with other analogs. Measurements were made in the x and y planes of the molar and premolar regions of the models. The measurements made on the study models were compared with the measurements made on the main model. Statistical analysis of the data was performed with one-way ANOVA test. It was found that the differences in impression post designs and indentation amounts did not have a statistically significant effect (p>0.05). As a result; The presence of different indentation amounts in the same impression post design and the preference of different impression post designs did not change the dimensional accuracy of the measurement.