Uluslararası finansal raporlama standartları 35 yıllara yaygın inşaat ve onarım hak edişleri hesabı'nın bir firmanın piyasa değerine etkisi
The effect of the 35 construction and repair progress payments spanning years account on the market value of a company in the financial statements prepared according to international financial reporting standards
- Tez No: 711711
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Financial Reporting Standards, 35 Construction, Repair Progress Payments Spanning Years Account, Market Value
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye'de muhasebe sistemine yön veren kanun ve mevzuatların Uluslararası muhasebe sistemine göre farklı uygulamalar doğurması finansal tablo kullanıcılarının sıkıntı yaşamasına neden olmaktaydı. Şirketler, finansal durumunu gösteren finansal tablolarını UFRS'ye uygun şekilde düzenleyerek yatırımcı ve diğer tablo kullanıcıları açısından anlaşılır, karşılaştırılabilir ve şirket bilgilerine ulaşmasını kolaylaştırılma amacını gütmüşlerdir. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar, Türkiye'deki halka açık şirketlerin finansal durumunu Borsa İstanbul (BİST)'den yakından takip etmelerine olanak sağlamıştır. İşletmelerin piyasa değerine etki eden çeşitli faktörler mevcuttur. Bu çalışmada, Kamu Aydınlatma Platformu'ndan inşaat sektöründe (inşaat işleri bir yıldan uzun süren) faaliyet gösteren beş firmanın kullanılmakta olduğu 35 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hak Edişleri kaleminin etkisi incelenmektedir. Çalışmanın sonucunda ilgili hesap grubu ile işletmenin piyasa değeri arasındaki ilişkiye bakılarak şu sonuca varılmıştır: Piyasa değerini etkileyen diğer faktörler göz önüne alındığında doğrudan pozitif yönde bir ilişki olduğu söylenememektedir. Yalnız diğer faktörler göz ardı edildiğinde hak edişlerin artması halinde işletmenin elinde yatırım/iş olduğu ve alanında aktif olarak faaliyette olduğu sonucuna varılarak piyasa değerinde artışın yaşanabileceğine dair sonuçlara ulaşılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The laws and regulations that guide the accounting system in Turkey bringing forth different applications compared to the international accounting system caused users to experience difficulties. The aim of the companies is to facilitate the access to understandable and comparable company information for investors and other financial statement users by preparing their financial statements showing their financial position in accordance with International Financial Reporting Standards. National and international investors have been allowed to closely monitor the financial position of publicly traded companies in Turkey through Istanbul Stock Exchange (BIST). Market value of businesses has become one of the issues of increasing importance in financial markets. There are several factors that affect the market value of businesses. In this study, the effect of the 35 Construction and Repair Progress Payments Spanning Years item used by the sample companies operating in the construction sector (whose construction work lasts more than one year) at the Public Disclosure Platform is examined. As a result of the study, it cannot be said that there is a direct positive relationship between 35 Construction and Repair Progress Payments Spanning Years account group and the market value of the business considering the other factors which affect the market value. However, when other factors are ignored, if the progress payments increase, it is concluded that the company has a business in its hand and is active in its field and that its market value may increase.