Mersin'de kadına yönelik şiddet: Mağdurlar ve failler
The violence againts women in Mersin: Victims and perpetrators
  1. Tez No: 711820
  2. Yazar: NİLAY TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERJEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Şiddet Mağduru, Şiddet Faili, Toplumsal Cinsiyet, Violence, Violence against women, Victim of violence, Perpetrator of violence, Gender
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın konusunu Mersin'de kadına yönelik şiddet oluşturur. Araştırmada nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Şiddet uygulayan beş erkek ve şiddet mağduru on kadın araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada Mersin kenti özelinde kadına yönelik şiddetin durumu, şiddetin mağdurları ve failleri ilgili literatür, medyaya yansıyan haberler ve gönüllü vatandaşlarla yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla elde edilen verilerle incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı Mersin'de kadına yönelik şiddetin durumunu sosyolojik açıdan betimlemek ve değerlendirmektir. Araştırmadan elde edilen veriler kadına yönelik şiddetin mağdurlarının %90 oranında birden fazla şiddet türünü bir arada yaşadığını ve kadınların birçok şiddet türüne maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Mersin'de kadına yönelik şiddetin nedenleri mağdurlar ve failler tarafından toplumsal cinsiyet normları, aile yapısı, yetişme tarzı, ekonomik sorunlar ve işsizlik olarak ifade edilmiştir. Araştırmada görüşme yapılan şiddet mağdurlarının şiddet sonrası davranışları incelenmiş, mağdurlar şiddet karşısında sessiz kalıp, çaresizce şiddeti kabullenmek zorunda bırakıldıklarını ve aile bireyleri tarafından susturulduklarını ifade etmişlerdir. Yapılan mülakatlarda şiddetin mekânının ev olduğu ve araştırmaya katılan şiddet mağduru ve faillerin tamamının ev ortamında şiddeti yaşadıkları sonucu elde edilmiştir. Araştırma kapsamında kadına yönelik şiddetin faillerinin kimlikleri incelenmiş, faillerin büyük bir çoğunluğunun kadınların yakınlarında bulunan erkekler olduğu sonucuna ulaşılmıştır (eş, eski eş, erkek arkadaş, eski erkek arkadaş, baba, ağabey).
Özet (Çeviri)
The subject of this study is violence against women in Mersin. Qualitative study methods and techniqueswereused in th estudy. Five men who perpetrate violence and ten Women who are victims of violence are the study group. In the study, the situation of violence against women, victims, and perpetrators of violence in the city of Mersin wasexamined with the data obtained through there levantliterature, newsreflected in the media, and semi-structuredin terviewswith voluntary citizens. The study'sprimarypurpose is todescribe and evaluate the situation of violence against women in Mersin from a sociological perspective. The data obtained from the survey reveal that 90% of the victims of violence against Women experience more than one type of violence together and that Women are exposedtomany kinds of violence. Victims and perpetrators expressed the causes of violence against women in Mersin as gender norms, family structure, upbringing, economic problems, and unemployment. In the study, the post-violence behaviors of the victims of violence interviewed were examined. The victims stated that theyremained silent in the face of violence, were forced to accept the violence helplessly, and were silenced by their family members. The interview sconcluded that the place of violence is home, and all the victims and perpetrators of violence participating in the study are partiesto violence in the home environment. Within the scope of the study, the identities of the perpetrators of violence against Women were examined. It wasconcluded that most of the perpetrators were close to women (wife, ex-wife, boyfriend, ex-boyfriend, father, olderbrother).