Psikiyatri polikliniğinde aile içi şiddet nedeniyle değerlendirilen kadın olguların başa çıkma tutumları, benlik saygısı ve intihar düşünceleri açısından incelenmesi
Examination of female cases evaluated for domestic violence in the psychiatry outpatient clinic in terms of coping attitudes, self-esteem and suicidal thoughts
- Tez No: 829058
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE NEBİOĞLU YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, başa çıkma tutumları, intihar, benlik saygısı, Domestic violence, coping attitudes, suicide, self-esteem 8
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kadın olmak; zorlu yaşam olaylarıyla ve sosyal bakımdan kronikleşen güçlüklerle mücadele etmeyi ne yazık ki beraberinde getirmektedir. Yineleyen bir süreç olan ve ilişki devam ettikçe tırmanış gösteren aile içi şiddet; tüm dünyada her ırktan, etnik kökenden, kültürden, sosyoekonomik düzeyden kadını etkilemeye ve kadınların tam bir iyilik halinin sağlanmasının önünde büyük bir engel teşkil etmeye devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde aile içi şiddet nedeniyle değerlendirilen kadınların başa çıkma tutumlarının, benlik saygılarının ve intihar düşüncelerinin aile içi şiddete maruz kalmamış kadınlar ile karşılaştırılmasının araştırılmasıdır. Araştırmanın kriterleri doğrultusunda aile içi şiddete maruz kalmış 53 kadın ile aile içi şiddet maruziyeti olmayan 54 kadın araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmamızın sonucunda; aile içi şiddete maruz kalmış kadınların eğitim seviyeleri ile sosyoekonomik düzeylerinin daha düşük olduğu, problem odaklı başa çıkma tutumlarını daha az kullandıkları, işlevsel olmayan baş etme mekanizmalarına daha çok başvurdukları, benlik saygılarının daha düşük olduğu ve intihar düşünceleri ile intihar olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aile içi fiziksel şiddete maruz kalan kadınların tümünün aynı zamanda duygusal/sözel şiddete de uğradığı, bununla birlikte ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalma düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Aile içi şiddete maruz kalan kadınların ruhsal değerlendirilmeleri nihayetinde en sık saptanan psikopatolojinin depresif bozukluk olduğu izlenmiştir. Fiziksel şiddetin var olduğu ilişkilerde cinsel şiddet maruziyetinin de bulunması hâlinde aktif baş etme tutumlarına daha az başvurulduğu saptanmıştır. İntihar olasılığının; problem odaklı başa çıkma tutumları ile negatif yönde, işlevsel olmayan başa çıkma tutumları ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Kadına yönelik aile içi şiddet; işlevsel olmayan başa çıkma tutumları, düşük benlik saygısı ve artmış intihar düşünceleri ile ilişkilidir. Şiddete maruz kalan kadınların işlevsel başa çıkma tutumları geliştirmelerine yönelik yapılacak psikoterapötik müdahaleler ruhsal iyilik halinin sürdürülmesi ve intihar davranışının önlenmesi bakımından önem kazanmaktadır. Aile içi şiddete karşı mücadelede; kadınların her alanda güçlendirilmesine, toplumsal duyarlılığın arttırılmasına, multidisipliner yaklaşımlara ve uzun vadeli stratejilere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Unfortunately, being a woman brings about struggling with difficult life events and chronic social difficulties. Domestic violence, which is a recurring process and escalates as the relationship continues, continues to affect women of all races, ethnicities, cultures and socio-economic levels all over the world and to constitute a major obstacle to the full well-being of women. The aim of this study was to investigate the comparison of coping attitudes, self-esteem and suicidal thoughts of women who were treated for domestic violence in Mersin University Faculty of Medicine Hospital Mental Health and Diseases outpatient clinic with women who were not exposed to domestic violence. In line with the criteria of the study, 53 women who were exposed to domestic violence and 54 women who were not exposed to domestic violence were included in the study. Sociodemographic Data Form, Coping Orientation to Problems Experienced Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Suicide Probability Scale were applied to the participants. As a result of our study, it was determined that women who were exposed to domestic violence had lower educational and socioeconomic levels, used problem-oriented coping attitudes less, resorted to non-functional coping mechanisms more, had lower self-esteem, and had higher suicidal thoughts and suicide probability. It was determined that all of the women who were subjected to domestic physical violence were also subjected to emotional/verbal violence, as well as high levels of exposure to economic and sexual violence. After the psychological evaluation of the women exposed to domestic violence, it was observed that the most common psychopathology was depressive disorder. It was found that active coping attitudes were used less in the presence of sexual violence in relationships where physical violence was present. It was determined that the probability of suicide was negatively related to problem-focused coping attitudes and positively related to dysfunctional coping attitudes. Domestic violence against women is associated with dysfunctional coping attitudes, low self-esteem and increased suicidal thoughts. Psychotherapeutic interventions for women exposed to violence to develop functional coping attitudes gain importance in terms of maintaining mental well-being and preventing suicidal behaviour. In the fight against domestic violence, women need to be empowered in all areas, social awareness needs to be increased, multidisciplinary approaches and long-term strategies are needed.