Duygusal zekânın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Savunma sanayi sektöründe beyaz yakalı çalışanlar üzerine bir araştırma
The impact of emotional intelligence on the organizational commitment: A research on white collor workers in the defense industry
- Tez No: 711850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SENEM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Zekâ, Örgütsel Bağlılık, Emotion, Emotional Quotient, Organizational Commitment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Değişimlerin ve yeniliklerin hızla gerçekleştiği günümüz rekabet çağında, örgütlerin kendilerini etkin bir yerde konumlandırmaları, rakiplerine göre avantajlı durumda olabilmeleri ve hedeflere ulaşabilmeleri için değişimlere ve yeniliklere aynı hızda ayak uydurmaları gerekmektedir. Artık profesyonel iş hayatı çok sayıda çalışanın yerinde veya uzaktan, yüksek etkileşim düzeyinde çalışmalarını gerektirmektedir. Böyle bir iş dünyasında verimli, huzurlu ve rekabete ayak uydurabilen, çevik, çalışan bağlılığı yüksek bir örgüt yapısının oluşturulması için kişinin kendisi ve başkalarının duyguları yönetebilen, çevresiyle uyumlu bir şekilde çalışabilen kısaca duygusal zekâsı yüksek çalışanların örgütte varlığının sağlanması gerekmektedir. Birçok araştırmaya göre duygusal zekâ çalışmasının yaklaşık 2000 yıl önce Platon'un“Bütün öğrenmelerin duygusal bir temeli vardır”vurgusuyla başladığı ileri sürülse de son dönemki çalışmalar duygusal zekânın gündelik ve iş hayatındaki etkinliğinin anlaşılmasıyla kavramın anlam örüntüsüne yeni boyutlar katmıştır. Eski çağlardan beri bilim insanları, filozoflar, araştırmacılar ve eğitimciler duyguların önemi veya önemsizliğini ispat etmek üzere çalışmalar yürütmüş, sosyolojik ve psikolojik açıdan incelemiştir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, duyguların hayatımızın birçok alanını kontrol ettiğini ve duygusal zekâsı yüksek bireylerin sosyal hayatı ile birlikte iş hayatında da başka insanlarla iyi iletişim kurabildiklerini ve liderlik etme becerisine sahip olduklarını göstermektedir. Söz konusu çalışmada, son dönemde ülkemizde de yaygınlaşan duygusal zekâ kavramı ve duygusal zekânın örgütsel bağlılığa etkisi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın amacı, savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların beyaz yaka çalışanlarının duygusal zekâ seviyelerinin örgütsel bağlılığa etkisini araştırmaktır. Araştırma, ilişkisel tarama çalışması niteliğinde olup, gerekli verileri toplamak amacıyla 107 beyaz yaka çalışanının demografik bilgilerinin yanı sıra duygusal zekâ seviyelerinin ölçülmesi için“Schutte Duygusal Zekâ Soru Ölçeği”ile“Allen ve Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeği”veri toplama aracı kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 28 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, duygusal zekânın örgütsel bağlılık üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Böylece duygusal zekâ seviyesi yüksek çalışanların örgüte bağlılığının daha yüksek olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizations must keep up with changes and developments at the same rate in today's era of competition in order to put themselves in an effective position, to be in a powerful advantage against other organizations, and to achieve their previously stated goals. In today's global business, a significant number of individuals must work on-site or remotely while maintaining a high level of engagement. In such a business environment, it is essential to assure the presence of employees with a high emotional quotient who can manage their own and others' emotions and work in harmony with their environment in order to create an efficient, serene, and competitive organizational structure with high employee loyalty. Although many studies claim that the study of emotional quotient began around 2000 years ago with Plato's emphasis on“All learning has an emotional basis,”recent studies have focused on understanding the effectiveness of emotional quotient in everyday and business life, adding new dimensions to the concept's meaning pattern. Scientists, philosophers, researchers, and educators have conducted studies to illustrate the value or insignificance of emotions, as well as sociological and psychological analyses. When the findings are examined, it has become clear that emotions regulate a big part of life, and that people with a high emotional quotient can interact well with others and have leadership qualities in both their professional and social lives. This study emphasizes the concept of emotional intelligence that has recently been popular in my country and its impact on employees' organizational commitment. The purpose of this study is to look at the effect of emotional quotient on organizational commitment in white-collar personnel in the defense industry.“The Schutte Emotional Quotient Question Scale”and the“Allen And Meyer's Organizational Commitment Scale”were utilized as data collection techniques to measure emotional quotient as well as the demographic information of 107 white-collar employees for this study, which is a relational survey study. The SPSS 28 statistical tool has been used to check the collected data. Per the findings, the emotional quotient has a beneficial impact on organizational commitment. It has been found that employees with high emotional intelligence have a higher level of organizational commitment.