Sağlık harcamalarındaki genişlemenin olası belirleyicilerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of possible determinants of expansion in health expenditures
- Tez No: 711962
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Sağlık Yönetimi, Economics, Finance, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Sağlık Harcamaları, Sağlık Harcamalarının Belirleyicileri, Sağlık harcamalarının GSYH deki değişimi, Health Expenditures in Turkey, Determinants of Health Expenditures, Change in Health Expenditures in GD
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Toplumun ruh ve beden sağlığını korumak amacıyla yapılan her türlü harcama sağlık harcamalarını oluşturmaktadır. Sağlık sektörü ve sosyal güvenlik sistemleri, sunulan hizmetlerin toplumun genelini ilgilendirmesi, kamusal mal/hizmet niteliği taşımaları ve bu piyasaların eksik piyasa olması gibi sebeplerle kamunun ana hizmet sunucusu ve/veya finansman sağlayıcısı olduğu sistemler olarak öne çıkmaktadır. Devletin bu müdahalesinin bütçe üzerinde önemli bir yük oluşmasına da neden olduğundan sağlık harcamalarının genişlemesi ve bunun belirleyicileri önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık harcamalarının belirleyicileri, nüfus oranı, yaşam süresi, eğitim düzeyi, kentleşme, sağlık alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, sosyal değer yargıları, kişi başına düşen gelir ve politik değişimler olarak belirtilmektedir. Sağlık harcamalarındaki artış sonrası sağlık finansmanı yönetimi, ülkelerin ekonomik politikalarının en önemli bileşenlerinden biri haline gelmiştir. Türkiye'de tarihsel anlamda da gelişim ve değişimini sürekli yenileyen sağlık sektörü, politik dönüşümlerinin de etkisiyle özel sektörün de büyüdüğü büyük bir ekosisteme dönüşmüştür. Sağlık harcamalarında izlenen finansman yönteminin kapsamı, ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, bu harcamaların önemli sosyal ve ekonomik sonuçları bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı sağlık harcamalarındaki genişlemenin olası belirleyicilerinin karşılaştırmalı analizi yapmaktır. Çalışma için Türkiye'den elde edilen 1989-2020 yılları arasındaki 32 yıllık verilerden yararlanılmıştır. En Küçük Kareler (EKK) yöntemiyle, kamu sağlık harcamalarında meydana gelen değişime belirleyicilerin katkı düzeyleri hesaplanmıştır. Çalışmada doğrusal regresyon modeli oluşturulmuştur. Türkiye'deki sağlık harcamalarının ve politikalarının gelişimi göz önüne alındığında, kamu sağlık harcamaları artan bir trend izlemekte olduğu, demografik ve demografik olmayan belirleyicilerden, GSYH'deki artış, sağlık fiyat endeksi, büyüme, politik değişimler ve yaşlanma özelliklede yaşlı nüfus yapısının bu genişlemeyi etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Being able to provide and protect the peace and happiness of societies is directly related to the existence of healthy individuals. All kinds of expenditures made to protect the health of the society constitute health expenditures. The determinants of health expenditures are stated as population ratio, life expectancy, education level, urbanization, technological developments in the field of health, social value judgments, per capita income and political changes. After the increase in health expenditures, health finance management has become one of the most important components of the economic policies of countries. Although the scope of the financing method followed in health expenditures differs from country to country, these expenditures have important social and economic consequences. The aim of this study is to make a comparative analysis of possible determinants of expansion in health expenditures. For the study, 32 years of data between the years 1989-2020 obtained from Turkey were used. The coefficients of the determinants of the annual change in the share of Public Health Expenditures in GDP in Turkey were calculated with the Least Squares method, using the annual change in the share of Public Health Expenditures in GDP as the dependent variable and the other variables as independent variables. A linear regression model was created in the study. The average annual change in the share of Public Health Expenditures in GDP was calculated as 4.3% between 1989 and 2020. In the analysis made with the applied model, it has been determined that the annual change in the share of Public Health Expenditures in GDP, especially the change in the ratio of the population aged 80 and over to the total population, and the annual change in the health price index have a significant and increasing contribution. In addition, in the same model, it has been observed that the changes in the ratio of the population aged 75 and over and the population aged 85 and over to the total population have a significant and decreasing contribution.